Emtia

Akaryakıt indirimi sonrasında benzin ve petrolde durum ne?

Published

on

Petrolde yaşanan düşüşle birlikte geçtiğimiz hafta benzin, motorin ve otogazda indirim yapıldı.

Benzinde son 6 ayın en düşük fiyatı,

Eylül ayının ilk akaryakıt indirimiyle birlikte benzinin litresi 18,66’ye kadar indi. Haziran ayında 27,50 TL’yi gören fiyat, sene başından bu yana %130 zamlanmıştı. Son indirimlerle beraber litre fiyatı Mart ayı seviyelerine geri döndü.

Motorine 2,41TL indirim geldi

2,41 Türk Lirası indirimle beraber motorinin fiyatı 24,52 TL’ye kadar indi. Motorin bu yıl 30 TL’yi görerek rekor artış yaşamıştı.

Otogaz 10 TL’nin altına indi

Ağustos ayı içinde 11,6 TL’den kademeli gerileyen otogaz litre fiyatı 9,94 TL’ oldu.

Kur yüksek, petrol geriliyor

Petrol fiyatları küresel ekonomide yavaşlama endişeleriyle birlikte düşüş yaşıyor. Brent fiyatı 90 doları korusa da 100 dolar civarında ivme kaybı var. Petrol üretici ülkelerden OPEC Suudi Arabistan, vadeli işlemlerdeki fiyat farkından rahatsız olduklarını ve gerekirse arz kesintisine gideceklerini açıklamıştı. Bugün yapılacak toplantıda arz kesintisi ele alınacak ve olası bir kesinti fiyatın artmasına neden olabilir.

Dolar kurunda 18,20 üzerindeki yatay seyir devam ediyor. Bugün açıklanan enflasyon %80’i aşarak 24 yılın en yüksek seviyesine çıktı, fakat kurda veriye karşı herhangi bir hareket yaşanmadı. Merkez Bankasının faiz indirmesinin ardından 18’i aşan kur, son haftalarda 18,20 yakınında oldukça dar bantta işlem görüyor.

Dolar kurunun bu yıl %35 yükselmesi de yurt içi akaryakıt fiyatlarını artırdı.

Son indirimle beraber güncel fiyatlar şöyle:

Benzin: 18,66 TL

Motorin: 24,52 TL

Otogaz: 9,94 TL

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version