Global

AMB yetkililerinde yüksek faiz artışına yeşil ışık

Published

on

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri Fed’in yıllık olarak düzenlediği Jackson Hole Sempozyumunda yüksek montanlı faiz artışlarının Eylül ayında devam edeceğinin sinyalini verdi.

Bankanın Yönetim Kurulu’nun 11 üyesi, Jackson Hole’da faiz artışı sinyalini verdi. Toplantıda görüşülen konular arasında euro’nun yaşadığı değer kaybı, trilyonlarca dolarlık tahvil alımının azaltılması gibi konular vardı.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, merkez bankalarının kamuoyunun güvenini kaybetme riski olduğunu savundu. Ekonomilerini resesyona soksa bile enflasyon ile mücadele için faiz artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Euro bölgesinde açıklanacak enflasyon rakamının yüzde 9 ile rekor kırması bekleniyor. Bu rakam bankanın hedeflediği yüzde 2’in çok üzerinde.

Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı yapan banka yetkilileri için 8 Eylül toplantısında 75 baz puanlık artışı da masaya yatırıldı. Avusturya MB Başkanı Robert Holzmann, Hollanda MB Başkanı Klaas Knot ve Litvanya MB Başkanı Martsins Kazaks en az 50 baz puanlık artış olması gerektiği görüşünde.

AMB’nin en güvercin isimleri Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau ‘büyük’ bir aksiyon alınması gerektiğini belirtti.

Rehn, enflasyonun temel tetikleyicisi olan Ukrayna’daki savaş ve enerji maliyetlerindeki artışın devam ettiğini bu nedenle güçlü bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Euro, enflasyon görünümündeki kötüleşmeyle yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 12’den fazla geriledi. Rehn bu durumun para politika ayarlamasında değerlendirilmesi gereken önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version