Global

Dolar kurundaki yükseliş devam ediyor

Published

on

Dün 17,97 seviyesine yükselerek yıl içi zirveyi gören dolar/TL kuru, bugün de 17,90 üzerinde işlem görüyor. Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı yaptığı FOMC toplantısında konuşan Powell’ın açıklamaları resesyon riskinin daha fazla öne çıktığı algısını güçlendirdi. Endeksler toplantı sonrası yükselirken ABD Dolar Endeksi 106 seviyesine geriledi.

Fed’in gelecek aylarda agresif faiz artışını daha yumuşak oranlarla sürdüreceği düşüncesiyle bugün gelişen ülke paralarının çoğu dolar karşısında pozitif seyir izliyor. TL ise bugün %0,25 oranında düşüş yaşıyor.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, bugün yılın üçüncü enflasyon sunumunu yaptı. İkinci çeyrekte %42,8 olarak tahmin edilen yıl sonu enflasyon beklentisi 17,6 puanlık artışla %60,4’e çıkarıldı. Kavcıoğlu, açıklamasında liralaşma stratejisinin ve uygulanan yeni modele desteğin devam edeceğini belirtti.

Son yılların en yüksek seviyesine çıkan CDS için de Türkiye’nin bankacılık sisteminin çok iyi olduğunu ve bu rakamların kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, ayrıca son günlerdeki yükseliş bir tarafa konursa son bir ayda TL’nin gelişen ülke paraları arasında en az düşüşü yaşadığını söyledi.

Bugün günün devamında ABD’den ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Beklentiden iyi bir oranın Fed’e cesaret vermesi ve doların gün içi kaybını kurtarması beklenirken zayıf bir büyüme oranının ise piyasalarda resesyon endişesini daha da kuvvetlendirmesi bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version