Connect with us

Global

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

Published

on

TÜİK, Haziran ayına ait tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Bununla birlikte yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78,62’ye yükseldi. Aylık artış yüzde 4,95 oldu. Üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 6,77, yıllık yüzde 138,31 arttı.

TÜİK verilerine göre enflasyon Haziran’da aylık bazda yüzde 4,95 artarken yıllık bazda yüzde 78,62 oldu.

Üretici fiyat endeksi aylık yüzde 6,77 arttı. Çekirdek TÜFE Haziran’da yıllık yüzde 57,26 artış gösterdi.

Tüketici fiyatları bazında Haziran’da en fazla fiyat artışı yüzde 24,8 ile şehir gazı ve doğal gazda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 24,85 ile sebzede görüldü.

Bu verilerin ardından yıllık tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas eksi 59,7 puan ile rekor seviyeye yükseldi.

Yıllık en düşük artış yüzde 23,74 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 27,76 ile eğitim ve yüzde 39,34 ile sağlık sektörlerinde oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 123,37 ile ulaştırma, yüzde 93,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 81,14 ile ev eşyası oldu.

Aylık TÜFE’ye göre 9 ana grup daha düşük, 3 ana grup daha yüksek değişim gösterdi.

Ana harcama grupları itibarıyla en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,18 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,97 ile sağlık ve yüzde 2,02 ile eğlence ve kültür oldu.

ÜFE yıllık yüzde 138,31 oldu

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 138,31, aylık yüzde 6,77 arttı. Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 142,68, imalatta yüzde 120,47, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 369,20 ve su temininde yüzde 81,47 artış olarak gerçekleşti.

“Doğalgaz, elektrik zamları yansıdı”

Değerlendirmede bulunan Fertekligil, haziran ayı enflasyon rakamının beklendiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Yüzde 80’ın hemen altında bir enflasyon bekleniyordu. Bu yüzden çok şaşırtıcı olmadı. Yapılan zamlar doğalgaz, elektrik, alkol içecek zamları ve ayın son zamanlarında şeker gibi gıda ürünlerinde zam yapıldı. Bunların hepsi yansıdı. Bunların yanı sıra Dövizdeki artışın da haziran ayında yükseldiğini görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon açısından öncü gösterge olarak kabul edilen İTO verilerine göre İstanbul’da perakende fiyatlar Haziran’da yıllık yüzde 94,19 artmıştı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans