Ekonomi

Yurtiçi Piyasalarda Gözler TCMB Faiz Kararında

Published

on

Son günlerde dolardaki kur yükselişi dikkat çekerken, yurt içi piyasalarda tüm dikkatler TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Piyasa katılımcılarına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün yapılacak faiz toplantısında da hareketsiz kalacak.

Yılsonu tahminini paylaşan 14 kurum da faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağını söylüyor. Yıl sonu tahminlerinde sadece bir kurum politika faizinin yüzde 15’e yükseltilmesi tahminini paylaştı.

Enflasyon yüzde 70’e dayandı

TUİK’in açıkladığı son veriler enflasyonda yükseliş ivmesinin devam ettiğini göstermişti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Nisan’da yıllık enflasyon yüzde 70’e dayandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DOLAR YÜKSELEMEYE DEVAM EDİYOR

Ekonomistlerin beklentileri 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini öngörüyor.

TCMB, geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyelerine çekmişti.

Gevşeme döngüsü geçen sene kur krizine sebep olarak dolaylı yoldan enflasyonun sert yükselmesine sebep olmuştu, Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.

Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği TL’deki değer kaybı savaşın etkisiyle hızlanmış ve bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören dolar/TL, son günlerde yükseliş gösterdi ve 16 seviyesini de aştı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version