Global

Dünya Piyasalarının Gözü FED Açıklamasında

Published

on

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Fed’in 4 Mayıs’ta açıklanan ve faizde 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en yüksek artışı gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları öncesi küresel piyasalarda toparlanma çabası dikkat çekti.
Amerika Birleşik Devletleri vadeli endeksleri ile Asya Borsaları bu akşam açıklanacak Fed tutanakları öncesi yükseliş gösteriyor. Salı günü sırasıyla yüzde 0,81 ve yüzde 2,20 düşen S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri yeni işlem gününde toparlanma yaşıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DOLAR YÜKSELEMEYE DEVAM EDİYOR

Nasdaq 100’ün Salı gününde yaşadığı düşüşünde Snap Inc.’in kar ve gelir tahminlerini düşürdüğünü açıklaması sonrası bir günde yüzde 43 düşüş yaşaması ve diğer sosyal medya hisselerini beraberinde aşağı çekmesi etkili oldu.

Salı yaşanan satışla sosyal medya hisselerinin piyasa değerinden 135 milyar dolar silindi.

Salı günü 7 baz puan yükselen Amerika Birleşik Devletleri 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puan düşerek yüzde 2,75’e indi.

Fed’e agresif sıkılaşma çağrısı

Pershing Square Kurucusu Bill Ackman, Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyonun kontrolden çıktığını ve yatırımcıların Fed’in bu durumu kontrol altına alabileceğine inancının azaldığını belirterek, agresif sıkılaşma çağrısı yaptı.

Para politikasının güçlü bir şekilde sıkılaştırılmaması halinde ekonominin çökeceğini belirten Ackman, “Fed işini yapmazsa, piyasa Fed’in işini yapar. Şu anda da bu oluyor” dedi. “Kimileri yüksek kısa vadeli faizlerin hisseler için kötü olduğunu düşünür. Ben, buna katılmıyorum” diyen Ackman, faizlerdeki artış enflasyonu ve dolayısıyla uzun vadeli faizleri düşürürse, bu durumun hisse senetleri gibi varlıkların değerini artıracağını söyledi.

Salı günü ABD’de açıklanan zayıf Richmond Fed ve konut verilerinden sonra para piyasaları faiz artırım fiyatlamalarını aşağı çekti. Daha önce gelecek üç toplantıda 141 baz puan faiz artışı fiyatlayan piyasalar, bu beklentiyi 135 baz puana çekti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version