Global

AMB Başkanı Lagarde’den Faiz Artırımı Sinyali

Published

on

AMB Başkanı Lagarde ilk faiz artışının varlık alım programının bitişinden ‘birkaç hafta sonra’ gerçekleşebileceğini açıkladı. Lagarde böylece yaz aylarında faiz artışlarına başlanması konusunda görüş bildiren diğer Merkez Bankası yetkilileri ile aynı fikirde olduğunu gösterdi.

Slovenya Merkez Bankası’nın düzenlediği bir etkinlikte konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, faiz artışlarının kademeli olacağını söyledi. Lagarde “İlk faiz artışı AMB’nin sözlü yönlendirmesinde de belirttiği gibi varlık alım programının bitişinden ‘bir süre sonra’ gerçekleşecek. Her ne kadar bu ‘süre’ net olarak belirlenmese de bu birkaç hafta anlamına gelebilir” ifadesini kullandı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
YUNANİSTAN’DA ENFLASYON ZİRVEDE

Lagarde Euro’yu savunmak için daha önce görülmemiş risklere karşı koyduklarını kaydetti.

Enflasyon konusunda uyarılarda bulunan Lagarde, “Hızlı ekonomik toparlanma sonrası yüksek enflasyon dönemi geri geldi. Enflasyon bir süre daha yüksek kalacak gibi görünüyor. Rusya-Ukrayna savaşı enfasyondaki riskleri artırdı ve büyüme görünümünü kötüleştirdi” açıklamasında bulundu.

Euro Bölgesi enflasyonunun bankanın %2’lik hedefinin neredeyse 4 misli üzerinde seyretmesi nedeniyle Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin Temmuz ayında faiz artırımına başlamaya yönelik görüşleri de güçlenerek devam ediyor.

Para piyasalarında da Temmuz ve Eylül ayı toplantılarında 25’er baz panlık faiz artışı fiyatlanıyor.

Bugün açıklamalarda bulunan AvrupaMerkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson, Ukrayna’daki savaşın resesyon riskini gündeme getirmesine rağmen Temmuz ayından itibaren faiz artırımına başlanabileceğini belirtti. Bir diğer Avrupa Merkez Bankası Üyesi Francois Villeroy da yazdan itibaren kademeli faiz artışının başlayabileceğini dile getirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version