Global

ABD İran’ın 7 Milyarını Serbest Bırakıldığını Yalanladı

Published

on

Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın denizaşırı fonlarındaki 7 milyar doların serbest bırakılması için bir anlaşmaya varıldığı yönündeki iddialara dair açıklamada bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri, ‘İran’ın 7 milyar dolarlık fonunun serbest bırakılacağı’ iddiasını yalanladı.

İran basınında ortaya çıkan haberde, söz konusu anlaşmanın İran’da tutuklu bulunan İranlı-Amerikalıların serbest bırakılmasını güvence altına alan bir müzakerenin parçası olduğu öne sürülmüştü.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İran’ın Dondurulan Dövizleri Geri Veriliyor! – (bugunfinans.com)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, mahkumların serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, nükleer müzakerelerin de buna paralel yürütüldüğünü belirtti. Ve Amerika Birleşik Devletleri’nin her iki görüşmeye “son derece acil bir şekilde” yaklaştığını kaydetti.

Ancak Price, 2015’te yapılan Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) konusunda karşılıklı anlaşma sağlanıncaya kadar ABD’nin bütün yaptırımlarının yürürlükte kalacağını söyledi.

Price, “Bu aşamada, bu müzakerelerin hiçbiri başarıyla sonuçlanmadı.” açıklamasında bulundu

Dondurulmuş varlık miktarı 100 milyar dolardan fazla

İran’ın 11 Nisan’da yapılan açıklamada, Güney Kore tarafından dondurulan 7 milyar dolarlık varlıklarının bir kısmının hafta sonuna kadar alınacağı iddia edilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, söz konusu varlıkların serbest bırakılması için gerekli çerçevenin belirlendiğini ve üzerinde anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Hatibzade, Güney Kore’nin adını anmadan, söz konusu varlıkların serbestiyetine ilişkin mekanizmayı tamamlamak üzere bir ülkeden üst düzey heyetin bu hafta başkent Tahran’ı ziyaret edeceğini söylemişti.

İran, Seul’ü ABD baskısı nedeniyle 7 milyar dolardan fazla Döviz rezervini dondurmakla suçluyor.

İran’ın Güney Kore, Irak, Japonya, Kanada dahil olmak üzere birçok ülkede dondurulmuş 100 milyar dolardan fazla varlığı bulunuyor.

Söz konusu fonlar, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de ABD’yi nükleer anlaşmadan çekmesinin ve Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamasının hemen ardından dondurulmuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version