Global

TCMB Faiz Kararı Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Published

on

Yurt içinde piyasalar dikkatini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına çevirdi. Uzmanlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan toplantısında faizi %14’te sabit tutacağı yönünde beklenti içerisinde.
Dünya piyasalarında Fed’in agresif sıkılaşması fiyatlamalara daha fazla dahil edilirken, yurt içi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından herhangi bir sürpriz beklenmiyor.

Yılsonu tahminini paylaşan 16 kurumun medyan beklentisi faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek %14 seviyesinde tutulacağı yönünde.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ONS ALTIN EN YÜKSEK SEVİYEDE
En düşük yılsonu tahmini veren kurum Ağustos ayından itibaren faiz indirimlerine başlanarak politika faizinin yılsonuna kadar %9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yılsonu politika faizi tahminini paylaşan kurum ise Eylül ayında faiz artırımına gidilerek yılsonuna kadar politika faizinin %22 seviyesine kadar yükseltilmesini beklediklerini söyledi.

Reel faiz oranı eksi 47,1 puan

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek %14’e kadar çekmişti. Son gelen %61,1’lik enflasyon dikkate alındığında TL’nin eksi 47,1 puan negatif getiri sunduğu görüldü.

Gevşeme döngüsü kur üzerinde etki yaratarak enflasyon görünümü üzerinde de baskı unsuru olarak öne çıkmıştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körükledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise enflasyondaki yükselişe rağmen son üç toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal henüz vermedi.

Goldman Sachs, Cuma günü açıkladığı raporunda Nisan toplantısında faizlerde bir değişiklik beklemediğini söyledi.

“Türk yetkililerin dile getirdiklerine göre düşük faizleri tercih etseler de bizce enflasyon yükselmeye devam ettikçe ve cari hesapları dengesi bozulmaya devam ettikçe bir faiz indirimi olası değil.”

Dünyada merkez bankaları faiz artırıyor

Küresel piyasalara baktığımızda ise merkez bankalarının yükselen enflasyona karşı sıkılaşma döngüsüne devam ettiği görüldü.

Yeni Zelanda ve Kanada merkez bankaları son 22 yılın en sert sıkılaşma kararlarına imza atarken, Güney Kore Merkez Bankası da bu sıkılaşma dalgasına katılan son banka oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version