Global

İnşaat Sektöründe Maliyetler Rekor Kırdı!

Published

on

İnşaat sektöründe maliyetler rekor kırıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı inşaat maliyet endeksi ile birlikte Şubat ayında %5,73 oranında artış gösterdi. Bu oranla birlikte geçen yıla göre %90,27 oranında artış göstermiş oldu. Endeksin bileşenlerinden olan malzeme endeksi son yılda %113,27 oranında artarken işçilik endeksi ise %41,38 oranında artış gösterdi.

Bina ve bina dışı yapılar olmak üzere hesaplanan endekste bina inşaat maliyetleri bir aylık dönemde %5,82 oranında artış gösterirken, son bir yılda %87,91 oranında bir artış gösterdi. Bina dışı yapılarda ise inşaat maliyet endeksi son bir ayda %5,40, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %98,42 oranında yükselme yaşadı.

Eylül’de başlayan döviz kuru atağıyla beraber inşaat maliyetleri de tekrar yükselişe geçti. Kasım’da tekrar rekor kıran maliyetlerde döviz kuru yansımaları devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İŞSİZLİK ORANLARINDA REKOR DÜŞÜŞ!

Temmuz’da %44 ile tüm zamanların rekor maliyetinin görülmesinin hemen ardından %48 oranı aşıldı. Aralık’ta ise aylık artış oranı %15,70, yıllık artış oranı %67,74 oldu. Endeks hem aylık hem de yıllık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Fakat döviz kurundaki yükseliş dursa da fiyatlara yansıma devam etti.

Ocak’ta da aylık %15 üzerinde bir artış yaşandı ve endeks %79,91 oldu.

Şubat’ta Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, sektör hammadde ve malzemelerindeki maliyetleri artırdı. Ayın son haftasında başlayan savaşın Mart ayında da devam etmesi nedeniyle maliyetlerdeki asıl etkinin Mart ayında görülmesi bekleniyor. Fakat son ayda dahi sektör maliyetleri rekor tazelemeye devam etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version