Global

Avrupa’dan Rusya’ya Enerji Yaptırımı Geliyor!

Published

on

Avrupa Birliği Cuma günü Rusya’yla ilgili son yaptırım turunu resmi olarak onayladı. Bununla birlikte Rusya’nın enerji satışını yasaklama yolunda ilk adımlarını attı.

Hafta başındaki bir zirvede önerilen tedbirler arasında Ağustos ayından itibaren Rus kömür ithalatına koyduğu yasak da bulurken, Almanya’nın Rus enerjisinin aniden durmasına hemen uyum sağlayamayacağını söyleyerek karşı çıkmasından dolayı böyle geç bir tarih verildi.

Bu gelişmeden bir gün önce Ukrayna’nın doğusunda Kramatorsk’taki tren istasyonuna top mermilerinin isabet etmesi sonucu 30’dan fazla sivil öldü, 100’den fazlası da yaralandı. Bölge, Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresindeki yenilginin ardından ele geçirmek için Rusya Savunma Bakanlığının en büyük öncelik olarak belirlediği yer. Kramatorsk, 2014 yılında Donetsk ve komşu Luhansk’ta bağımsızlığını ilan eden devletlerin kurulmasından sonra Ukrayna kontrolü altında kalan Donetsk bölgesinde yer alıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ALTIN TAHVİL BASKILARINA RAĞMEN ZİRVEYİ KORUYOR

Saldırı, Rus güçlerinin bölgeye yeni bir saldırı düzenleyeceği beklentisiyle Ukraynalı yetkililerin, kentteki sivil halkın mümkün olduğunca fazlasını tahliye etmeye çalıştığı anda gerçekleşti.

Saldırı alanında ise Iskander balistik füzenin şarapnel parçası ele geçirildi.

Ukrayna’nın demiryolu işletmecisi Ukrzaliznytsia’nın başkanı Oleksandr Kamyshin’in aktardıklarına göre Barvinkove kenti yakınlarında gerçekleşen Rus hava saldırısının, Slovyansk, Kramatorsk ve Lyman şehirlerinden Ukrayna kontrolündeki tek çıkış yolunu vurarak bölgeden tahliyeleri durdurduğunu söyledi.

BM, 10 milyondan fazla Ukraynalının – ülke nüfusunun dörtte birinden fazlası – Rusya’nın işgali nedeniyle yerinden edildiğini tahmin ediyor. Sivillerin tahliyesini sağlamak için ‘insani koridor’ kurma girişimleri, çatışmalar nedeniyle defalarca kesintiye uğradı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version