Global

Harker, Düzenli Faiz Artış Serisi Bekliyor

Published

on

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun ‘çok yüksek’ olduğunu, istikrarlı faiz artışları ve bilançonun küçültülmeye başlanmasının gelecek birkaç yılda fiyat baskılarını azaltmaya yardımcı olacağını söylerken,
Harker’in bir etkinlikte yapacağı konuşma için hazırlanan metinde “eflasyon çok yüksek seyrediyor ve enflasyon beklentilerinin kontrolden çıkmasından çok endişeliyim. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi de sadece petrol ve gazda değil, buğday gibi diğer emtialarda da enflasyonist baskıları artıracak.” ifadeleri yer almıştı.

Fed’in de yakından takip ettiği enflasyon göstergesi Şubat ayına kadarki 12 aylık dönemde %6.4 arttı. Bu, Fed’in yüzde 2’lik hedefinin oldukça üzerinde bir gösterge.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
HOLLANDA RUS YATLARINA EL KOYDUĞUNU AÇIKLADI

Bu sene ‘temkinli ve düzenli’ faiz artışlarının devamını beklediğini belirten Harker, bilançonun küçültülmeye başlamasını beklediğini de açıkladı.

Bu akşam Fed’in 15-16 Mart toplantısına ait tutanakları, bilanço küçültme planına dair detaylı bilgiler sağlayabilir. Fed’in bilançosu pandemi dönemindeki agresif varlık alımlarının da etkisiyle 8.9 trilyon doları aştı.

ABD Merkez Bankası politika faizini Mart toplantısında 25 baz puan artırmış, yetkililer bu sene için toplam 7 faiz artışı öngörmüştü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version