Global

FED Tutanakları Yayımlandı Bilanço Daraltma Mesaji Verildi

Published

on

ABD Merkez Bankası’nın son toplantısına ait tutanakları yayınlandı.
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 15-16 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayınladı.

Tutanaklarda 95 milyar dolarlık aylık bilanço daraltmanın uygun olacağı ifade edilirken, Birçok yetkilinin bir ya da daha fazla 50 baz puanlık artışın garanti olduğu yönünde fikir belirttiği de görüldü.

Bilanço daraltma planının Mayıs toplantısında onaylanması beklentisi de öne çıktı.

ABD Merkez Bankası, 16 Mart tarihindeki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, 2018 Kasım ayından bu yana ilk kez faiz artışı kararı vererek politika faizini 25 baz puan artırmıştı. Bu karar ile Fed politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığına yükselmişti.

Diğer taraftan, yılın geri kalanı için de 6 faiz artışı yönünde sinyal verilirken, noktasal grafiğinde özellikle yakın vade için şahin bir patika yönlendirmesi yapmıştı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Mart ayı toplantısında açıklanan karar metninde, istihdam piyasası ile ilgili olarak, “Ekonomik aktivite ve istihdam göstergelerinde toparlanma sürerken, son aylarda işsizlik oranı önemli ölçüde azaldı.” ifadeleri kullanıldı. Fed bilanço daraltılması için ise önümüzdeki toplantılardan birinde FOMC’nin bilançodaki varlıkların azaltılması sürecine başlanmasını öngördüğünü açıklamıştı.

Fed ekonomik gelişmelere ilişkin projeksiyonlarını da açıkladığı karar metninde, 2022 için Aralık ayında yüzde 4 olarak açıklanan büyüme beklentisi %2,8’e çekilmişti. 2023 büyüme beklentisi %2,2 olarak açıklanırken, 2024 büyüme beklentisi ise %2 olarak korundu.

Diğer taraftan, 2022 ve 2023 işsizlik beklentileri yüzde 3,5 seviyesinde kalırken, 2024 işsizlik beklentisinde ufak bir düzeltme yaşanmıştı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi Mart toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, “Bilançomuzu önümüzdeki toplantılardan birinde azaltmaya başlayacağız. Ekonomik aktivite geçen yıl güçlü bir şekilde yüzde 5,5 oranında arttı. Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesi ve bununla alakalı olaylar ekonomik aktiviteyi aşağı yönlü baskılasa bile Federal Açık Piyasa Komitesi katılımcıları güçlü bir büyüme öngörmektedir.” açıklamasında bulunmuştu.

Tutanaklar öncesinde açıklamalar
Fed tutanakları öncesinde Fed’in başkan yardımcısı olmayı bekleyen üyesi Lael Brainard’dan açıklamalar geldi.

Brainard Fed’in 9 trilyon dolarlık bilançosunu geçmiş dönemlere göre hızla küçültüleceğini açıklamasında bulundu. Brainard’a göre bilanço küçültmeleri Fed üyelerinin tahminlerinde ortaya konan faiz projeksiyonu çerçevesinde planlanan sıkılaşmaya katkı verecek.

Şahin açıklamalar piyasa beklentilerini de yukarı çekti.

Para piyasaları bu yılın geri kalanında Fed’den 225 baz puan daha faiz artışı beklentisini fiyatladı.

Bu beklenti gerçekleşirse, Mart ayındaki artırımla birlikte Fed 2022 yılını 2,5 yüzde puan faiz artışı ile kapatmış olacak. Fed bir yılda bu kadar yüksek bir sıkılaşmayı en son 1994’te yapmıştı. 1994’ü de aşan bir sıkılaşma ise en son 1980’ler başında Paul Volcker döneminde görüldü.

Fiyatlanan beklentiler gerçek olursa Fed politika faiz aralığının üst bandı yüzde 2,75’e ulaşacak. Bu seviye en son 2008 finans krizi döneminde görülmüştü.

Ülkede enflasyon 40 yılın zirvesinde
Veriler ülkede enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyrettiğine işaret etmişti.

ABD’de Şubat ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 arttı. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 7,5 olarak kaydedilmişti.

Aylık bazda bakıldığında enflasyon yüzde 0,8 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,5; yıllık bazda da yüzde 6,4 yükseldi.

Veriler ABD’de akaryakıt fiyatlarındaki rekor seviyelerden önce açıklanan son enflasyon verisi olarak kaydedildi. Daha önce Şubat ayında enflasyonun zirve yapacağı öngörülürken, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesiyle fiyatların yükseleceği beklentisi önümüzdeki dönemde enflasyonun artmaya devam edeceği yönündeki öngörüleri destekledi.

Üretici enflasyonu da ülkede enflasyonist baskılar açısından bir risk olarak öne çıktı. Ülkede üretici fiyat endeksi (ÜFE) Şubat’ta yıllık yüzde 10 artış kaydetti.

ÜFE aylık bazda da yüzde 0,8 arttı. ÜFE’deki artışa en büyük katkı enerji fiyatlarından geldi.

KAYNAK: Bloomberg

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version