Global

Türkiye’de Gözler Enflasyon Rakamlarında

Published

on

TÜİK’in Mart ayına ilişkin enflasyon verilerini bugün açıklıyor.
Türkiye İstatikstik Kurumu saat 10.00’da tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıklıyor olacak. Öncü göstergeler enflasyonda yükselişe işaret ederken, piyasa katılımcıları da Mart ayında enflasyonun yükseliş göstereceği yönünde görüşler belirtti.

Mart ayı enflasyonu için yıllık bazda en düşük beklenti aylık yüzde 58,40 iken, en yüksek beklenti yüzde 63,40 olarak görüldü. Aylıkta ise en düşük beklenti yüzde 3,8; en yüksek beklenti yüzde 7 seviyesinde.

Enflasyon Şubat’ta yüzde 54,44’e yükselmişti

TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini %23,2 olarak gösterilirken Hazine’nin ise yüzde 24 seviyesinde gösterildi.

Bu yıl sonunda 2021 Kasım ve Aralık’ta yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor.

Şubat ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 54,44’e yükselmişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
AVRUPA BÖLGESİNDE ENFLASYON REKOR KIRDI!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta düzenlediği yatırımcı toplantısında yükselen enflasyonun ardından önümüzdeki ay rutin enflasyon raporu ile birlikte yeni bir enflasyon patikası sunacağını belirtmişti. Fiyat istikrarında ana unsurun liralaşma stratejisi olacağı mesajını verdi.

TCMB verdiği mesajlarda enerji hariç ÜFE’nin TÜFE’ye yansımasının neredeyse tamamlandığını söyledi. Ve dezenflasyonun bir süre içinde başlayacağını belirtti.

İlk öncü göstergeden yükseliş sinyali geldi

Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu verileri artış ivmesi devam ediyor. Konfederasyonun verilerine göre Mart ayında gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76,4 arttı.

Böylelikle Türk-İş’in çalışmasına göre Mart ayında gıda enflasyonu rekor düzeye çıktı.

Verilere göre gıda fiyatları aylık bazda tam %8,24 arttı.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı Ücretliler Geçinme İndeksi’nin Mart ayı sonuçlarına göre ise İstanbul’da perakende fiyatlar Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,25 artış kaydetti.

Böylelikle 20 yılın en yüksek artışı gerçekleşti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version