Global

ABD Tahvil Faizi En Yüksek Seviyeye Geldi!

Published

on

ABD 10 yıllık tahvil faizi %2,10 seviyesine çıkarak Temmuz 2019 sonrasında zirveyi gördü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle düşüşe geçmeye başlayan faiz, bu hafta yeniden yükselişte. Tahvil getirisindeki yükselişte Çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantısında faiz artışı beklentileri de etkili oluyor. Ayrıca Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin görüşmelerinin devam etmesi de piyasalarda iyimserlik sağladı. Bununla birlikte tahvil tarafındaki hareketlilik arttı. 2 yıllık tahvil faizi ise bugün %4 yükselişle %1,83’e çıktı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
G7 Ülkelerinden Rusya’ya Kripto Yeni Yaptırımları – (bugunfinans.com)

Piyasalarda Fed’in bu ayki toplantıda faizi 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken savaş öncesi %90’lara çıkan 50 baz puan beklentisi ise rafa kalktı. Fed’in savaş riskini gündeme alacağı toplantı olması bakımında da Çarşamba günü oldukça önemli bir gün. 40 yılın zirvesindeki enflasyonun savaşa bağlı artan emtia fiyatları nedeniyle Mart’ta yükselmeye devam etmesi beklenirken Fed’in önlem paket açıklaması bekleniyor.

Faiz beklentilerinin artması ile bugün tahvil hareketli ve ABD Dolar Endeksi ise 99,30’dan 98,76’ya geriledi. Doların para birimleri karşısında düşüşe geçmesiyle bugün EUR/USD 1,10’a doğru yükselirken GBP/USD 1,30 yakınında daha zayıf seyrediyor. USD/JPY ise güvenli liman talebinin geçen haftaya göre azalması ve yendeki gerileme ile bugün %0,7 primli işlem görüyor. Parite bugün 118,0 seviyesine çıkarak Ocak 2017 sonrası zirveyi gördü.

Tahvil ve faiz baskısı ile yen, frank ve altında düşüş yaşanırken dolardaki hafif gerilemeyle büyük ve gelişen ülke paralarında bugün bir miktar pozitif fiyatlama var.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version