Global

Cumhurbaşkanı Antalya Diplomasi Forumunda Açıklama Yaptı

Published

on

Devlet liderinin bir araya geldiği dünya gündemindeki en önemli bölgesel, küresel meselelerin masaya yatırıldığı Antalya Diplomasi Forumu, Belek’te başladı. Dışişleri Bakanlığı’nca düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 14’te başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açılış konuşmasında “İnsanlığın küresel barışa ve huzura duyduğu özlem artıyor” diyerek dünya çapındaki eşitsizliklere değindi.

Erdoğan’ın konuşmasından şu şekilde:

Saygı değer devlet ve hükümet başkanları, değerli temsilciler, sevgili gençler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Rusya ve Ukrayna krizi sonrası ilk üst düzeyli temas dün burada gerçekleşmiş olması forumun amaca ulaşmaya başladığını gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
UKRAYNADAN MIR AÇIKLAMASI

İkinci Antalya Diplomasi Forumu’nun yoluna kararlılıkla devam edeceğini düşünüyorum.

‘AÇLIK VİRÜSÜ KORONAVİRÜSTEN DAHA FAZLA İNSANIN HAYATINA MAL OLUYOR’

Ekonomiler büyürken, belli başlı ülkeler daha da zenginleşirken yanı başımızda çocuklar ölmeye devam ediyor.

Açlık virüsü her yıl dünyada koronavirüsten daha fazla insanın hayatına mal oluyor. Bugün yeryüzünde her on saniyede bir çocuk sırf bir yudum su, bir parça ekmek bulamadığı için ölüyor. Milyonlarca insan evini, yurdunu terk etmek zorunda kalıyor.

UKRAYNA AÇIKLAMASI

Ders alınmadığından acılar tekrarlanır. Ukrayna meselesi en son örneği olarak görülüyor. Türkiye hem Akdeniz hem Karadeniz ülkesidir. Karadeniz’deki komşularımızın savaş durumunu üzüntü ile karşılıyoruz.

Saldırgan eylemleri maruz göremeyiz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı adımları reddediyoruz. Ukrayna halkı haklı davasında yalnız bırakıldı. Ölen masumları gördükçe acımız katlanıyor.

2014’te eğer dünya Kırım’ın işgaline ses çıkarsaydı bugünkü tablo olmazdı. Durduramadığımız her çatışma sonunda bizi de yakar.

Temennimiz silahların bir an önce susmasıdır. Biz barışın dünyasını kurmaya mecburuz, savaşın değil. Ateşe benzin dökmenin faydası yok. Bölgemizde sulh için Montrö dahil her uygulamayı kullanacağız.

Daha adil bir dünyayı tesis etmek için dünya 5’ten büyüktür diyor ve sistemin günümüz şartlarına reform edilmesini talep ediyoruz.

BM üyesi 193 ülkenin kaderini 5 ülkenin insafına bırakan sistem adaletsizdir. Sistem yeniden reforme edilmeli. açıklamalarında bulundu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version