Global

AB Dijital EURO İçin Çalışmalara Başladı

Published

on

ECB, 2023 yılının ilk aylarında dijital para birimi CBDC’yi yayınlamak istiyor. Bununla birlikte bir yasa tasarısı oluşturuyorlar.

Dijital euro için çalışmaların devam ettiği Avrupa’da 2023 yılında çıkarılacak bir yasa sonrasında 2025 yılında bölgede dijital euro kullanımı başlanacağı ihtimali üzerinde duruluyor.

Dijital euro çalışmaları önümüzdeki günlerde hızlanabilir

AB Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, bir fintek konferansında konuyla ilgili verdiği bilgilerde McGuinness, ortada bir talep bulunduğunu ve hedeflerinin 2023 yılı başlarında mevzuatı hazırlamak olduğunu söylerken, önümüzdeki haftalarda ise dijital euro yasası için görüşmelere başlanacağını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ECB TOPLANTISI EUROYU ARTTIRIRKEN DOLARI DÜŞÜRDÜ

ECB, finansal istikrarı gözeterek dijital euro için disiplinli bir çalışma yapmak istiyor. Avrupa Merkez Bankası yönetimi, dijital euronun hayata geçmesi için kesin olan kararı verecek olan birim ise Avrupa Birliği politikacıları bu durumun hızlandırılmasını istiyor.

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, bir merkez bankası dijital para birimi tedavülü konusunda geri kalmaması gerektiğini söyleyenlerden birisi. ECB Yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta ise Avrupa Merkez Bankasının dijital formda bir euro ihracıyla kullanıcı gizliliğini özel şirketlerden daha iyi yapabileceğini düşünüyor.

Ülkeler sabit kripto varlıkların gelişiminden memnun değil

Ülkelerin CBDC ihracıyla ilgili olumlu yaklaşımının bir diğer nedeni ise sabit kripto paralar konusundaki endişeleri, sabit kripto varlıkların piyasa değerinin her geçen gün artmasıyla birlikte denetleme eksikliği, finansal açıdan bir tehdit gibi görülüyor. Ülkeler ulusal para birimlerinin dijital formlarını çıkararak bu alanda denetlemeyi sağlamak istiyor.
Bu konuyla ilgili en büyük örnek bir potansiyele sahip olacağı düşünülen Diem projesiydi. Meta’nın Diem projesi dünyada önemli bir sabit kripto varlık olma potansiyeli taşıyordu. Ancak özellikle Amerika Birleşik Devletlerinden gelen vetoyla proje daha başlamadan sonlandırıldı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version