Connect with us

Global

Dünya Piyasasından Haftaya İlginç Başlangıç

Published

on

Cuma günü açıklanan Amerika Birleşik Devletleri tarım dışı istihdam verisi piyasalarda FED’in hızlı sıkılaşacağına ilişkin fiyatları desteklerken, risk oluşturan varlıklar üzerinde de baskı yarattı. Verinin devam eden etkisiyle dünya piyasalarında haftaya düşük iştahla girdi.

Amerika Birleşik Devletlerinde geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin hemen ardından piyasalarda FED’in bu yıl beş çeyrek puan üzeri faiz artışına gidebileceği fiyatlanmaya başladı. Bu gelişmenin etkisiyle ABD vadeli endeksleri haftanın ilk işlem gününde düşerken, tahvil getirileri geçen haftada olduğu gibi yüksek seviyede.

Asya borsaları geçen hafta yeni yıl nedeniyle kapalıydı. Bununla birlikte Çin endeksleri ralli dışında genel olarak ekside.

ABD 10 YILLIK TAHVİLLERİNDE 14 BAZ PUAN YÜKSELME


ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta 14 baz puana yakın yükseldikten sonra yüzde 1,90’ın üzerinde. ABD 2 yıllık tahvil getirisi de haftalık bazda 15 baz puan artarak yüzde 1,31’e çıktı.

Çin Merkez Bankası dolar/yuan sabitlemesini 6,3580 Bu 2018’den bu yana en yüksek sabitleme-beklenti farkına işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, Euro Bölgesi’nde faiz oranının dördüncü çeyrekte yükseltilebileceğini öngördü.

AMB’nin geçen haftaki toplantısında daha şahin bir duruş benimsemesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Knot, sıkılaşmanın genellikle 25 baz puanlık artışlarla gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Şu anda bundan daha farklı bir adım beklemek için bir sebebim yok” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ECB TOPLANTISI DOLARI DÜŞÜRDÜ!

Pazar günü Buitenhof’a röportaj veren Knot, ikinci faiz artırımının ise 2023 yılının bahar aylarında gerçekleşebileceğini öngördü. AMB’nin geçen haftaki toplantısının ardından Avrupa’da birçok ülkede negatif bölgede seyreden tahvil getirileri yıllar sonra ilk kez sıfır seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Bunun üzerine ING’nin Kıdemli Faiz Stratejisti Antoine Bouvet, “Negatif tahvil getirileri döneminin sonuna yaklaşılıyor” değerlendirmesini yaptı. JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerine göre de nisan ayına kadar dünyanın gayrisafi milli hasılasının yarısından fazlasını üreten ülkeler faiz artırmış olacak.

Ekonomistler, bu yılın sonunda küresel ortalama faiz oranının yaklaşık yüzde 2, yani yaklaşık olarak pandemi öncesi seviyede olmasını bekliyorlar. Bu da, 1990’lı yıllardan bu yana en büyük küresel para politikası sıkılaştırmasına işaret ediyor. Merkez bankaları sadece faiz artırmayıp, ayrıca tahvil alım programlarını da azaltıyor ve sonlandırıyor.

Kaynak: Bloomberg HT

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

Global

Petrolde yatay seyir

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol piyasaların açılmasıyla birlikte yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara kadar yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail’i ilk kez kendi topraklarında vurarak 300’den fazla füze ve İHA aracı ateşledi, fakat çoğu durduruldu. Günlerden beri beklenen saldırı, Suriye’de İranlı subayları öldürüldüğü saldırı sonrasında misilleme olarak geldi.

Helima Croft’un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri yayınladıkları bir notta, “İsrail hükümetinin Beyaz Saray’ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir” açıklamasında bulundu. İran’ın eyleminin “önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini” söylediler.

Petrol, Opec+’nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesiyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyen ürünlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin “sonlandırılmış sayılabileceğini” söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans