Güncel Haberler

1 Milyar Lira Faizsiz Krediye Öncülük Ettik

Published

on

Tarım Kredi Genel Müdürü Sayın Fahrettin Poyraz, 2021 yılında verilen krediler hakkında bilgiler verdi.

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, , “Çiftçinin finansman yükünü hafifletmek üzere birçok yeni kredi enstrümanları  geliştirdik, 2021’de 357 bin ortağına bir önceki yıla göre yüzde 35,89 artışla toplam 11 milyar lira kredi kullanıldı. Bu kredinin 9,2 milyar liralık kısmı sübvansiyonlu (düşük faizli) krediler. Bu kredilerin de 7 milyar liralık kısmı yüzde 100 sübvansiyonlu olarak kullandırıldı” açıklamasında bulundu

Kredilerin yaklaşık olarak 8,4 milyarlık kısmın ayni olarak sağlandığına işaret etti. Poyraz, ayni kredilerin bir önceki yıla göre %54 arttığını ve toplam içindeki payının %75’i bulduğunu açıkladı.

Poyraz, çiftçilerin 2021’de faizsiz kredilerle desteklendiğinin üzerinde durarak, şunları söyledi: “Üreticilerimizin kısa vadeli yem ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak 350 milyon lira faizsiz kısa vadeli yem kredisi kullandırıldı. Besi hayvancılığına yönelik olarak geçen yıl martta başlatılan ‘Kurban Vadeli Yem Kredisi Projesi’ kapsamında üreticilerimizin Kurban Bayramı’na kadar yem ihtiyaçları faizsiz olarak karşılandı. Bu kapsamda 165 milyon lira faizsiz yem kredisi sağlandı.” Dedi.

Üreticilerin petrol ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik 6 aya kadar vadelerle ve faizsiz 395 milyon lira motorin kredisi kullandırıldığını söyleyen Poyraz, “Diğer taraftan borçlarını düzenli olarak ödeyen ortaklarımızın ödüllendirilmesine yönelik olarak “Bereketli Kredi” Projesi geliştirildi. Bu kapsamda borçlarını düzenli ödeyenlere toplam 80 milyon lira tutarında faizsiz tohum, gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve yem kredisi kullandırıldı” ifadelerini kullandı.

1 MİLYAR LİRA FAİZSİZ KREDİ

Tarım Kredi’nin 2019’da tarımsal girdilerin sabit faiz oranlarıyla kredilendirilmesi uygulamasına öncülük ettiğini, mevcut durumda akaryakıt haricindeki bütün tarımsal girdilerin sabit maliyet oranlarıyla kredilendirildiğini söyleyen Poyraz, sabit oranlı kredi uygulaması kapsamında 3 yıllık dönemde toplam 8 milyar lira kredi kullandırdıklarını söyledi.

Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi’nin sadece 2021’de yaklaşık 200 bin ortağına toplamda 1 milyar lira faizsiz kredi imkanı sağladığını bildirdi.

Tarım Kredi ortaklarının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen borçlarına sadık kaldığını vurgulayan Poyraz, şunları ekledi: “Aynı dönemde kullandırılan kredilerdeki büyümeye karşın vadesi geçen alacaklarımız ve tahsilat oranlarımızda olumlu bir tablo ortaya çıkmıştır. 2021’de kullandırılan kredilerimizde tahsilat oranımız yüzde 98,15 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, kurumumuzun bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek tahsilat oranı olmuştur. Halihazırda faaliyetlerini sürdüren 1615 kooperatifimizin 614’ünde tahsilat oranı yüzde 100 olarak gerçekleşmiş olup, bu kooperatiflerimizde 2021 vadeli borçlarını ödeyemeyen tek bir ortağımız dahi bulunmamaktadır. 2021 yılında yüzde 98,15 tahsilat oranına ulaşmamızı sağlayan tüm ortaklarımıza ve pandemi koşullarında ortaklarımıza hizmet sunan kooperatifçilerimize teşekkür ederiz.” Açıklamalarında bulundu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version