Global

ABD 30 Yıllık Tahvil Faizi

Published

on

ABD 30 yıllık tahvil faizi 5 ay sonra ilk defa %2’nin altına düştü. Fed’in daha şahin bir politika izleyeceğine dair hedefler ile uzun vadeli tahviller ile kısa vadeli tahvillerin faizi arasındaki fark düşüyor.

30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, Fed’in daha şahin bir politika izlemeye geçeceğine dair beklentiler ile Şubat ayından bu yana ilk defa %2’nin altına düştü. Tahvil piyasalarındaki enflasyon beklentisine işaret eden ABD 10 yıllık başa baş faizi ise cuma günü %2,21’e gerileme yaşadı.

Yatırımcılar, Fed’in geçen haftaki şahin duruşundan sonra genişlemeci politikaya yönelik işlemlerini bırakırken 5 yıllık ve 30 yıllık tahviller arasındaki fark bu yılın en düşük düzeyine geldi.

Getiri eğrisinin yatay pozisyona geçmesi banka kârları için olumsuz bir ortam oluştururken vadeli tahvil piyasasında pozisyonlanma ikinci günde de azalma yaşadı.

30 yıllık ve 5 yıllık ABD tahvil faizi arasındaki fark Fed toplantısı sonrasında ortalama 30 baz puana yakın düşüş yaşayarak 111 baz puan seviyesine geriledi.

Fed’in geçen gerçekleştirdiği toplantı sonrasında daha şahin mesajlar vermesi ve St Louis Fed Başkanı James Bullard’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ın tahvil alımı azaltımına dair yönelik tartışmaları başlattığını söylemesi kısa zamanda para politikasının sıkılaşacağına işaret ediyor.

Fed’in bu tutumu da enflasyonun belirlenen hedefler üstünde çok fazla kalmayacağına dair beklentileri yükselterek kısa vadeli tahvil faizlerini yukarı taşırken uzun vadelilerin faizlerde azalma yaşattı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version