Global

Navlun Fiyatlarında Çin Tehdidi

Published

on

Navlun fiyatlarında Çin tehdidi oluşuyor. Çin’deki ana ihracat merkezlerinden biri olan Yantian istasyonundaki gecikmelerin yakın zamanda konteyner fiyatlarında bir yükselişe sebep olabileceği ve küresel tedarik zincirini tehlikeye sokacağı düşünülüyor.

ABD ve Avrupa’daki büyük limanlarda gerçekleşen sıkışıklık şimdi de Çin’deki ana ihracat merkezlerinden birini etkisi altına alıyor. Bu ay sonuna kadar devam etmesi beklenen darboğazın navlun fiyatlarında yükselmeye neden olabileceği de düşünülüyor.

Şenzen limanındaki operatörlerden biri olan Yantian Uluslararası Konteyner Terminali, geçtiğimiz ay birkaç işçide koronavirüs’ün pozitif çıkması sonrasında kısmi olarak durdurulmuştu. Bölgesel yönetimin karantina kurallarının iş gücünde düşmeye neden olması ile beraber tesis de çeşitli zorluklarla karşılaşıyor.

Dünyanın en yoğun dördüncü limanındaki halihazırda kırılgan olan küresel tedarik zincirinin üstünde daha fazla baskı oluşturuyor. Gemiler Yantian’a yanaşmasına rağmen liman ve yakınındaki hareketlilik sınırlanmış durumda.

Jefferies Analisti Andrew Lee, limandaki sorunların fiyat yükselişine sebep olabileceğini vurgulayarak “Yakın zamanda konteyner fiyatlarının yeni bir rekor yapacağını düşünüyoruz” dedi.

Dünyanın en büyük konteyner hattı sahibi Maersk ise Yantian istasyondaki etkinlik oranının şu anda normal zamanların %30’u civarında olduğunu ifade etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version