Global

Reel Kesim Güveni

Published

on

Reel kesim güveni Mayıs’ta geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayı ile ilişkin kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksini bildirdi. Veriler Mayıs ayı içinde reel kesim güveni ve kapasite kullanım oranında gerileme yaşandığını belirtti.

Reel kesim güveninde Mayıs ayında sınırlı bir düşüş gözlemlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aracılığı ile yapılan İktisadi Yönelim Anketi verilerine göre Mayıs’ta reel kesim güven endeksi geçtiğimiz aya göre 0,7 puan düşerek 110,3 düzeyine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi geçtiğimiz aya göre 0,3 puan azalma yaşayarak 107,1 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, önümüzdeki üç ayda ihracat sipariş miktarı ve genel gidişatı ile ilişkin değerlendirmeler endeksi yükselme yönünde etkilerken, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, önümüzdeki üç aydaki toplam istihdam, geride bıraktığımız son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut mamul mal stoku ile ilişkin değerlendirmeler endeksi olumsuz etkiledi.

TCMB ankete 1.746 işyerinin katıldığını ifade etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version