Global

AMB’de Varlık Alım Hızı Kararı İçin Haziran Sinyali

Published

on

AMB’de varlık alım hızı kararı için haziran sinyali. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, tahvil alımlarını düşürme kararını Haziran’da ele alabileceklerini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks, Euro Bölgesi ekonomisinde bir düzensizlik görülmemesi durumunda, AMB’nin pandemi sebebi ile gerçekleştirdiği acil tahvil alımlarını düşürme kararını gelecek ay alabileceğini dile getirdi.

Aynı zamanda Letonya Merkez Bankası Başkanı da olan Kazaks, AMB’nin finansal koşulları iyi yönde tutma sözünün, ne kadar destek sağlanacağı konusunda belirleyici olmayı sürdüreceğini söyledi. AMB’nin mart ayında Pandemi Acil Alım Programı’nın (PEPP) alım hızını yükseltmeye karar verdiği Mart ayından bu yana nominal tahvil getirileri çoğalsa da enflasyondan arındırılmış getiriler düşük yol izledi.

Kazaks, “Finansal koşullar iyi yönde ilerlemeye devam ederse haziran ayı daha az alım yapma kararı oluşturabiliriz. PEPP’in en önemli özelliği esneklik” ifadelerinde bulundu.

AMB Başkanı Christine Lagarde son faiz kararı sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında alım hızı için verilere vurgu yapmıştı. Lagarde, “PEPP’ten kademeli çıkış ile ilişkin bir değerlendirmemiz mevcut değil. PEPP’te alım hızı veri odaklıdır, zaman odaklı değil. PEPP’te haftalık değil aylık veriler daha önemli düzeyde. Onları inceleyerek trendi takip edebilirsiniz.” ifadelerini kullanmıştı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version