Ekonomi

Halka Arza Vergi Teşvikinde Son Dönemeç

Published

on

Halka arza vergi teşvikinde son dönemeç gerçekleşti. Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda ilk defa işlem görmek şartıyla en az %20 oranında halka arz yapılan şirketler için 2 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulanmasına yönelik şartların belirleneceği düzenlemenin yakında yayımlanması bekleniyor. Konu ile ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı bildiri taslağına göre, söz konusu indirim, kurumların paylarının ilk kez halka arz edildiği hesap döneminden başlaması üzerine 5 hesap dönemine ait kazançlarına uygulama yapılacak.

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda ilk kez işlem yapmak üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumlar için kurumlar vergisinde 2 puan indirim yapılmasına yönelik teşvikin uygulanmasına dair kurallarını yakın zamanda açıklanması hedefleniyor.

AA’nın Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) alınan bilgiye göre, geçen sene yayımlanan 7256 sayılı Kanun’da hüküm altına alınan söz konusu olan düzenlemenin uygulaması ile ilişkin kurum aracılığıyla hazırlanan bildiri taslağı, ilgili kuruluşlardan gelen görüşler dikkate alınarak yenilendi.

Bankalar, finansal kiralama şirketleri ve faktoring şirketleri olmak üzere finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları ve yetkili Döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kuruluşları ile sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ise indirimli uygulama sürecinden yarar sağlayamayacak.

Söz konusu indirimli oran uygulamasından yararlanabilmesi için, payların Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda 17 Kasım 2020 tarihinden sonra ilk kez halka arz ediliyor olması ve en az %20 halka arzın gerçekleştirilmesi şartını gerçekleştirmesi gerekiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version