Global

Çip Krizi İkinci El Araca Yönlendirdi

Published

on

Çip Krizi İkinci El araca yönlendirdi. Küresel çip krizi sebebi ile araç üretiminin azalması, kiralama şirketlerini ikinci el arabalara yöneltti. Sektörde yaşanan araç kıtlığı nedeni ile ikinci el araçların ihalelerle satışına başlandı.

Çip krizi oto kiralama sektöründe de kuralları değiştirdi.

Küresel olarak sektörün ileri gelen markalarından Hertz ve Enterprise gibi şirketler çip krizi nedeni ile üretimin azalması sonrasında yeni araç bulmakta zorlanırken bu şirketlerin daha çok ikinci el araç piyasasına yöneldiği görüldü.

Hertz’e ait olan Dollar Thrifty Automotive Group’un eski Yönetim Kurulu Üyesi ve bağımsız danışman Maryann Keller, “Daha önce sedan ve SUV satın alımı için açık artırma yapılmazdı. Şu an özel bir durum yaşanıyor, araç sıkıntısı var” yorumunda bulundu.

Kullanılmış arabaya olan arzın çoğalması fiyatları da yükseltti. Müzayedelerdeki fiyatları ölçen Manheim İkinci El Otomobil Endeksi geçen yıla kıyasla %52 yükselme yaşadı.

ABD’nin en büyük ikinci el otomobil pazarlama şirketi Manheim’in sahibi olan Cox Otomotiv’te Ekonomist Jonathan Stoke Haziran ayına kadar endekste rekor seviyelere çıkabileceğini dile getirdi. Stoke, perekande fiyatların yazın da yükselebileceğini belirtti.

Hertz sözcüsü Lauren Luster çip probleminin araç kiralama sektörünü etkilediğini, yeni araba alımını zor bir hala geldiğini ve ikinci el araca yönlendirdiğini ifade etti.

Abrams Consulting Grup CEO’su Neil Abrams ise kiralama şirketlerinin binlerce araç sattığını, çip sorunu sonrası otomobil üretiminin durduğunu ifade etti.

Yaşanan kriz sebebi ile Ford Motor’un üretimi yılın ilk çeyreğinde %17 düşüş yaşadı. Şirket ikinci çeyrekte üretimin yarı yarıya azalacağının uyarısı yaptı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version