Global

AB’nin 4 Büyüğünden 3’ü İlk Çeyrekte Daralma

Published

on

AB’nin 4 büyüğünden 3’ü ilk çeyrekte daralma gerçekleşti. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomilerine sahip olan Almanya, İspanya ve İtalya ilk çeyrekte daralma yaşarken Fransa az da olsa büyüme kaydetti.

Avrupa’nın en büyük ekonomilerine sahip olan İtalya, Almanya ve İspanya ilk çeyrekte artış gösteren koronavirüs vakaları ile daralma yaşadı. Fransa ise sınırlamalara rağmen çok az büyümeyi başardı.

Yavaş aşılama ile beraber Avrupa Birliği’nin ekonomik toparlanma ne kadar geride kaldığı da büyüme rakamlarında gözlemlenebiliyor. Euro bölgesinde bulunan 19 ülkenin büyüme rakamları ise neredeyse kesin bir iki dipli resesyona işaret gösterirken, ABD aynı dönemde hanehalkı harcamaları ile %6,4 büyüdü.

Almanya’da ilk çeyrekte ekonomi senelik bazda %1,7 daralma içinde olurken, İtalya’da %0,4 ve İspanya’da %0 ,5 gerileme yaşadı. Bunun yanında sıkı karantina tedbirleri uygulayan Fransa senelik %0,4 büyüme kaydetti.

Bölgedeki en yüksek ekonomiye sahip olan Almanya, ekonomistlerin beklentisinden daha fazla daralma gösterirken ülkedeki sıkı karantina tedbirleri bu düşüşte etkili oldu.

İtalya’daki ekonomik daralma ise ülkenin çift dipli bir resesyonun içinde bulunduğunu belirtiyor. Başbakan Mario Draghi ise 260 milyar euro değerinde yeni bir harcama planı paketi açıkladı.

İspanya’da düşüş gösteren tüketim ve yatırım ile beraber büyümede dip görüldü. Hükümet ise AB’nin toparlanma fonunun aktif edilmesi ile birlikte yılın ikinci yarısında bir toparlanma hedefliyor.

Euro bölgesi’nin tamamı ise ilk çeyrekte %0,6 daralma yaşadı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version