Global

Küresel Piyasalarda Dikkatler Fed Toplantısında

Published

on

Küresel piyasalarda dikkatler fed toplantısında. Fed toplantısı öncesinde ABD endekslerinde olumlu hareket devam ederken, Asya borsalarında Çin’de rekabet soruşturmalarına yönelik haber akışı piyasalar üstünde etkili oldu. Hindistan’da ağır ilerleyen salgın ve Avrupa’daki aşılama temposu da piyasaların yakın takibe aldığı başlıklar olarak ön plana çıktı.

Amerikan Borsaları Fed öncesi yeni rekorlara imza atarken Asya’da yükselen Covid-19 vakaları ve Çin’deki rekabet soruşturmaları endekslere satış kazandırıyor.

Pazartesi günü %0,2 yükselme sağlayarak rekor düzeyenden kapanış yapan S&P 500’de vadeliler hafif yükselişte. Japonya Merkez Bankası’nın büyüme tahminlerini arttırdığı Japonya’da Topix değer kaybı yaşadı. Çin’de Alibaba’ya rekor ceza sonrasında yemek teslimat devi Meitun’a da rekabet soruşturması açılması sonrasında Şanghay Bileşik ve Hong Kong Hang Seng ise %0,2 gerileme kaydetti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Fed öncesi geçen ayın doruğundan aşağıya hareket ederek, %1,57’de dengelendi.

Otomotivde talep zinciri sorunu ve bilançosunda kar marjında kısılma sonucu Tesla hisseleri %2,5 gerileme yaşadı. Şirketin CEO’su Elon Musk dijital para biriminin likiditesini ispatlamak için bir miktar Bitcoin sattıklarını ifade etti. Tesla’nın Bitcoin pozisyonundan kazanç açıklaması sonrasında Bitcoin %1,9’a kadar yükselme yaşanarak 54 bin dolar üstünü test ederek yükseliş elde etti. Diğer ana kripto para birimleri bu sabah yükselme yaşarken Ether %2, Ripple ise %12 artışta.

Hindistan’da vaka sayıları yüksek seyretmeye devam ediyor

Pandemide tüm dünyada dikkatler Hindistan’daki trajediye çevrildi. Yeni rakamlara göre ülkede yeni Covid-19 vakaları 323 bin 144 sayılarına ulaşarak yine yüksek düzeyde seyretti. Dünyada ise ülkeler arka arkaya Hindistan’a yardım açıklıyor. ABD 60 milyon doz AstraZeneca aşısını, federal kurum FDA’in gözden geçirme süreci sonrasında Hindistan’a yollayacağını belirtti. Özellikle pandeminin erken evrelerinde tedavide kullanım yapılan Remdesivir’in üreticisi Gilead de Hindistan’a bu ilacın arzını artırma kararı onayladı. Diğer bir yandan Avrupa’da aşılama tempo hızlanacak. Almanya tüm yetişkinlere haziran ayı itibari ile aşı sunulacağını bildirdi. Dünyada toplam vaka sayısı 147,5 milyonu, can kaybı 3,1 milyonu, aşılama sayısı ise 1,04 milyon doz düzeyini geçti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version