Dolar

TL Üzerindeki Baskı, Kapalı Piyasada Devam Etti

Published

on

TL Üzerindeki Baskı Kapalı Piyasada Da Sürdürdü.Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde de küresel piyasalarda geçen işlemlerde Türk Lirası üstündeki baskının devam ettiği gözlemlendi.

Türk Lirası, hafta başından beri yaşadığı baskıyı yurtiçi piyasaların kapalı olduğu işlem gününde de hissetti.

Küresel piyasalarda güne 8,32 düzeyinde başlayan Dolar/TL 8,39’un üstünü test etti. ABD Başkanı Biden’ın basına yansıya sermaye kazançlarını vergilendirmeye yönelik planının sonrasında geriye hareket ettiği görüldü.

Birçok para birimi dolar karşısında değer kazanımı yaşarken, Türk Lirası Tayland bahtı ile birlikte negatif tarafta bulundu.

Döviz mevduatlarında yükseliş devam Etti

Döviz mevduatlarında yükselme hareketi 16 Nisan haftasında da sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bilgilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları Nisan’ın üçüncü haftasında 2,2 milyar dolar yükselerek 225,2 milyar dolar seviyesine çıktı.

Parite etkisinden arındırılmış bilgilere ayrıntılı bakıldığında ise 16 Nisan haftasında döviz mevduatlarında yükseliş 1,4 milyar dolar olarak kayıt edildi. Parite etkisinden arındırılmış veride gerçek kişilerin döviz mevduatları 257 milyon dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1,1 milyar dolar artış yaşadı.

TCMB’de yaşanan görev değişikliği sonrasında kurda gerçekleşen yükseliş sonrasında döviz mevduatlarında geriye yönelik hareket kaydedilmiş ve döviz mevduatları 232 milyar dolar düzeyinden 221 milyar dolara gerilemişti.

TL Üzerindeki Baskı Kapalı Piyasada Devam Etti. Döviz rezervleri yeniden toparlanabilecek mi?

Döviz rezervleri yeniden toparlanabilecek mi?

TCMB bilgilerine göre bu senenin Ocak-Temmuz döneminde reeskont kredilerinin rezervlere yararı 8,9 milyar dolar olarak görüldü. Bu rakam salgın senesi 2020’nin aynı döneminde 12,9 milyar dolar olarak kayıt edilmişti. Böylece 2021’de reeskont kredilerinden gelen katkı 2020’ye göre %31 azalma gösterdi.

Reeskont kredileri geriye hareket gösteren rezervlerin tekrardan inşa edilmesi için ciddi bir kalem olarak değerlendiriliyordu. TCMB’nin bir önceki başkanı Naci Ağbal aracılığı ile Aralık ayında canlı yayınla bildirilen Para ve Kur Politikası metninde reeskont kredilerinin katkısına ilişkin öngörüler paylaşılmıştı.

Metinde para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin kuvvetlendirilmesini hedeflediği ve yabancı para reeskont kredi dönüşlerinin döviz rezervlerine katkı sağlamaya devam edeceği belirtmişti.

İlgili metinde 2021 senesinde reeskont kredisi geri dönüşlerinin rezerve katkısının 21 milyar dolar seviyesinde olacağı öngörülmüştü.

2020 senesinde reeskont kredilerinden gelen katkının 23,1 milyar dolar olduğu incelediğinde, 2021’de bu katkının geçen seneye göre 2,1 milyar dolar geriye gitmesi bekleniyordu. Ancak 2021’in ilk 7 ayı ile ilişkin yansıyan rakamlar geçen seneye göre 4 milyar dolarlık bir gerilemeyi gösterdi.

2021’in kalan 5 ayında beklenen desteğin gerçekleşmesi için reeskont kredilerinden 12,1 milyar dolar gelmesi beklentisi var. 2020’nin son 5 ayında bu rakam 10,2 milyar dolar olarak kayıt edilmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version