Connect with us

Global

Rezervler İhtiyaç Duyulursa Yine Kullanılabilir

Published

on

Rezervler ihtiyaç duyulursa tekrar kullanılabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında ekonomik gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, 128 milyar dolar kampanyasının başından beri yanlış olduğunu ifade etti. Hâlihazırda Merkez Bankası’nın ortalama 90 milyar dolar rezervi olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu rezerv ihtiyaç duyulduğu anda yine kullanılabilir veya rezerv yarın-öbür gün 100 milyar doların üstüne de çıkabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşanması ile ilgili olarak grup toplantısında ifadelerde bulundu.

Erdoğan, “Ne rakam dogru, ne rakama verilen anlam doğru, ne de bu rakam üstünden yürütülen kampanya doğru, baştan sona yanlış. Söylenen sözlerde de doğru olan hiçbir şey yok. Baştan sona cehalet” ifadelerinde bulundu.

Erdoğan, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

Türkiye makroekonomik dengeleri güçlü olduğu için son 8 yıldır yapılan saldırılara rağmen ayakta durmayı başarmıştır. Ne yapsaydık, ekonomik saldırılara seyirci mi dursaydık. Ortada ciddi manada128 milyar doların akıbetini anlama arayışı olmadığı için söylenen sözlerde doğruluğu olan hiçbir şey yoktur.

Türkiye’nin felaket yaşaması için fiilen 5. kol faaliyet hareket etmeye de başlamışlardır. Öyle ki uluslararası sermayeye ‘Türkiye’ye yatırımda bulunmayın’ çağrısında bulunacak kadar muvazeneyi yitirmişlerdir. Her sosyal ve siyasi çalkantıda ekonomiyi durdurun çağrıları yapan bu yıkım ekibini halkımız çok iyi biliyor. CHP’nin etrafında kümelenen bu ekip son günlerde yine yurtdışı ve yurtiçindeki yatırımcıları ürkütmek, milletimizin düzenini bozmak, girişimcilerimizi korkuya sürüklemek için dört bir koldan çalışıyor. Diğer konularda dikiş tutturamayınca, şimdi yanlış bildiğini en iyi kendilerinin bildiği ‘128 milyar dolar nerede?’ gerçek dışına sarıldılar.

Ortada 128 milyar dolar diye bir sayı yok, analizi hangi tarihten başlatıp, hangi tarihte sona erdirdiğinize bağlı olarak pek çok rakamla karşı karşıya gelebilirsiniz.

Rezervler Rakamı 165 milyar dolar

Türkiye bu son iki yılda, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir döviz talebi ile karşı karşıya kalmıştır. Buna rağmen ülkemiz, talebin hepsini de karşılamamıştır. Geride bıraktığımız son iki senede, Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanımı söz konusudur. Yabancı sermaye çıkışı için kullanılan rakam 31 milyar doları bulmuştur.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans