Ekonomi

Fitch Türk Bankaları İçin Asıl Risk Pandemi Değil

Published

on

Fitch türk bankaları için asıl risk pandemi değil. Türkiye’nin makroekonomik açıdan iyi bir performans gösterdiğini ifade ederek Türk bankaları için asıl riskin pandemi değil dış finansman şartları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası olduğunu dile getirdi.

Fitch Ratings, salgın sonrası bankacılık sektörü için ekonomik koşulların nasıl olacağı ile ilgili bir rapor sundu. Raporda Türkiye’nin makroekonomik göstergeler durumunda iyi bir performans gösterdiği dile getirirken, Türk bankaları için asıl tehlikenin pandemi değil, dış finansman şartları, kur oynaklığı, enflasyon ve para politikası olduğu belirtti.

Fitch’in en iyi makroekonomik endekslere sahip gelişmiş ve gelişen ülkeler içinde seçtiği “Fitch 20 Ekonomileri” arasında yer alan Türkiye, makroekonomik göstergeler incelendiğinde Çin’den sonra en iyi performans göstermesi hedeflenen ülke konumunda.

Fitch’in 2019 yılındaki salgın öncesi ekonomik büyümeyi baz alarak oluşturduğu GSYH toparlanma beklentisi endeksine göre, Türkiye 2021 yılında %8,55 büyüme beklentisi ile ikinci sırada bulunurken, birinci sırada %10,87 ile Çin bulunuyor. Yani, Türkiye’nin salgın öncesine durumuna göre %8,55 büyümesi bekleniyor.

Verilere göre, karşılaştırılan ülkeler arasında konut fiyatlarında en fazla yükselme %32,79 ile Türkiye’de oluşurken, ikinci sırada %13,98 ile Rusya geliyor.

Covid-19’un ekonomik büyüme tahminlerine etkisini ölçmek için hazırlanan Covid-19 etki endeksine göre ise Fitch salgın sonrasında oluşmalar için 2021 büyüme tahminini sadece Türkiye ve Tayvan için olumlu olarak değiştirmiş gözüküyor. Salgın öncesi duruma bakılarak Türkiye 2021 büyüme tahminini %1,61 yükselten Fitch, salgın öncesinde Türkiye’nin 2021 yılında daha az büyümesini hedefleniyordu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version