Döviz

UBS Dolar TL Tahminini Güncelledi

Published

on

UBS Dolar TL cari açığın, olumsuz yönde giden salgın koşullarının ve küresel vakalardaki yükseliş risklerinin artırdığını belirterek, 2021 sonu için dolar/TL tahminini yeniledi.

UBS yayımladığı bir araştırma bildirisinde, 2021 dördüncü çeyrek için Dolar/TL tahminini 8,60’tan 9,00’a yükselttiğini ifade ederken, cari açığın, olumsuz yönde giden salgın koşullarının ve küresel vakalardaki yükselişin riskleri artırdığına değindi.

Son imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) bilgilerine göre, Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıldan daha güçlü büyüme beklediklerini ifade eden banka, cari açığın finansmanındaki zorlukların büyümeyi kısıtlayabileceğini de vurguladı.

Salgının sene sonuna doğru yavaş yavaş düşeceğini düşünen UBS, bu sırada genişlemeci para politikasının sürdüreceğini ve bu koşulların TL’yi bir miktar rahatlama yaşatacağın fakat ABD faizlerinde yaşanacak hızlı bir yükselmenin TL üstünde yeniden baskı oluşturabileceğine değindi.

Para Politikası Kurulunun karar metninden “gerektiğinde ilave sıkılaşma gerçekleşecektir” ibaresinin kalkmasını güvercin bir duruş olarak belirten kurum, bunun kalıcı yüksek enflasyona dair şüpheleri artırdığını ifade etti.

Para politikasının ilerleyen dönemde enflasyon beklentilerini çıpalamak için yeterince sıkı durup durmayacağına dair belirsizliklerin devam ettiğini dile getiren banka, düşük düzeydeki Döviz rezervlerinin de TL için bir diğer kırılgan durum olduğuna da işaret etti.

UBS, Türkiye’nin cari açığının bu sene düşeceğini ancak zorlukların süreceğini ifade etti. Devam eden Covid-19 salgınının Türkiye’deki turizm sektörünü arka plana atacağının altını çizen kurum, yükselen enerji fiyatlarının da Türkiye için olumsuz olduğunu ifade etti.

TL’nin süratli bir şekilde değer kaybetmesi konusunda kayda değer faiz yükselmelerinin gelebileceğini ifade eden banka, 2021’in ikinci çeyreği için dolar/TL tahminini 8,00’den 8,30’a yenilerken üçüncü çeyrek için tahminini ise 8,30’dan 8,80’e revize etti.

2021’in dördüncü çeyreğinde dolar/TL kurunun 9,00 seviyesine ulaşmasını bekleyen banka, 2022’nin ilk çeyreği için kur tahminini 8,90’dan 9,00’a revize etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version