Global

Türk Lirası Düşüşe Öncülük Ediyor

Published

on

Türk lirası gelişen ülke para birimlerindeki düşüşe liderlik ediyor. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında yükselme ile kaydeden Türk Lirası haftanın son işlem gününde gelişen ülke para birimleri ile beraber düşüş kaydetti.

Küresel piyasalarda doların yükselmesi ile gelişen ülke para birimlerinde ilk işlemlerde düşüş gözlemlenirken, Türk Lirası da düşüşlere öncülük etti.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında 8,01’e kadar geriye giden Dolar/TL kuru, sabah seansında 8,11’in üstünde test etti. Dolar Endeksi %0,1 artış kaydederken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri Perşembe günü ABD seansında %1,60’ın altına gerileme yaptıktan sonra yeni günde ilk işlemlerde yatay bir tutum sergiledi.

Türkiye’nin risk primi 411 baz puandan işlem alırken, gösterge tahvil faizi de %18,24 seviyesinde.

JPMorgan Sene sonu faiz beklentisini korudu

Merkez Bankası’nın Nisan toplantısında beklentiler doğrultusunda faiz kararında herhangi bir güncelleme olmazken, karar metninde sıkı tutum yönündeki ifadelerin çıkarıldığı görüldü. Ekonomistler bu ifadelerin çıkarılmasının ilerleyen günlerde faiz indirimlerine yönelik bir mesaj olduğuna dair olduğunu vurguladı.

JPMorgan TCMB kararı sonrasında Eylül ayında 100 baz puan ve yıl sonuna kadar kümülatif 300 baz puan faiz indirimi beklentisini koruduğunu ifade etti.

Ekonomist Yarkın Cebeci imzalı değerlendirmede, “Olumsuz yönde giden enflasyon dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda ve küresel finansal koşulların sıkılaştığı bir dönemde, erken gevşeme ya da buan yönelik bir ima zor kazanılan kredibiliteyi olumsuz etkileyebilir. Bu ortamda politika sürdürülebilirliği ve şeffaflık ile öngörülebilirliğe bağlılık güven verici” ifadeleri kullanıldı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version