Global

ABD, Rus Tahvillerine ve Teknoloji Şirketlerine Yaptırım

Published

on

ABD, SolarWinds’in hacklenmesi ve ABD seçimlerine müdahale edilmesi ile ilgili 6 Rus teknoloji şirketine yaptırım uygulama başlatırken, ABD’li finansal kuruluşların Rus tahvili almasını da 14 Haziran’dan itibaren kısıtlayacak.

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına göre, Biden’ın imzaladığı kanun paketinde, 14 Haziran tarihinden itibaren ABD’li finansal kuruluşların Rusya’ya ait hükümet tahvillerini aracısız Rusya Merkez Bankası, Rusya Varlık Fonu ya da Hazine Bakanlığı’ndan alamayacağı ifade ediyor.

Rus istihbaratına yardım sağlayan 6 teknoloji şirketine de yaptırım uygulaması başlatan Biden yönetimi, Rusya‘yı tehlikeli siber aktivitelerden sorumlu tutmaya devam edeceklerini belirtti.

Kırım’ın işgali ile alakalı 8 kişinin de ABD Hazine Bakanlığı aracılığı ile yaptırım listesine alındığı ifade ederken, açıklamada Transatlantik topluluğunun Rusya’nın provokasyonlarına karşı Ukrayna’ya yardım edeceğini de vurgulanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, perşembe günü gerçekleştirdiği açıklamada, Rusya’nın ABD’den gelecek herhangi bir yaptırımı hukuk dışı kabul göreceğini ve aynı şekilde karşılık vereceğini dile getirdi.

Perşembe günü gerçekleşmesi beklenen yaptırım listesinde, siber casusluk ve ABD seçimlerine müdahaleden dolayı, hükümet ve istihbarat personelleri ve 20’ye yakın kuruluş bulunurken ABD’nin aynı zamanda 10 Rus resmi görevlisini ve diplomatını da ülkeden çıkarması bekleniyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, salı günü Rusya Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmede Amerika’nın kendi çıkarlarını savunacağını söylemişti. Biden aynı görüşmede iki liderin bir zirve gerçekleştirerek problemleri konuşması teklifinde bulunmuştu.

Yatırımcıların iki ülke içinde yaşanan gerginliğin azalacağına ve düşen yaptırım tehlikelerine odaklanması ile Rus Rublesi dolara karşı son üç aydaki en hızlı yükselmesini gerçekleştirmişti.

ABD istihbarat kuruluşları, Rusya ve Putin’in 2020 seçimlerini etkilemek için büyük bir çaba sarf ettiğine çok eminken, Rusya istihbarat servisi ile bağlantılı medya kuruluşlarının 2020 seçim kampanyaları ile ilgili yanlış veriler yaydığını da ifade ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version