Ekonomi

ABD Enflasyon 2,5 Yılın Zirvesinde

Published

on

ABD Enflasyon 2,5 yılın zirvesini gördü. ABD’de Mart ayı ile ilgili tüketici fiyat endeksi açıklandı. Mart ayında Joe Biden’ın destek çeklerinin etkisi ile tüketici fiyatları Ağustos 2018’den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

ABD’de Mart ayı enflasyon bilgileri Başkan Joe Biden’ın yardım paketinin enflasyonist etkilerini gözler önüne getirdi.

Ülkede Mart ayında enflasyon aylık olarak %0,6 yükseldi.

Ekonomistlerin beklentisi Mart ayı içinde ülkede tüketici fiyatlarının aylık bazda %0,5 yükselmesi yönündeydi. Şubat ayında ülkede aylık enflasyon %0,4 olarak gözlemlenmişti.

Mart enflasyonunun nerede ise yarısı, akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişten kaynaklandı.

Yıllık bazda enflasyon Mart ayında %2,6 oldu. Bu veri ile ilgili beklenti %2,5 olmuştu. Şubat ayında ise ABD’de tüketici fiyatlarında senelik yükseliş %1,7 olarak gerçekleşmişti.

Mart ayında yıllık enflasyonda Ağustos 2018’den bu yana en yüksek düzeyde işaret etti.

ABD enflasyon göstergeleri de beklentileri aştı

Mart ayında ülkede gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık bazda %0,3 yükselme kaydetti. Ekonomistlerin beklentisi bu verinin %0,2 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Yıllık bazda gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları ise Mart ayında %1,6 yükselme gösterdi. Ekonomistlerin beklentisi senelik çekirdek enflasyonun %1,5 olarak gerçekleşeceğine hedefindeydi.

ABD Enflasyon Mart’ta destek çekleri dağıtılmaya başlamıştı

Başkan Joe Biden Mart ayında 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini imzalamış, paketin doğrulanmasını takip eden günlerde vatandaşlara yönelik destek çeklerinin dağıtımına başlanmıştı. ABD’de Joe Biden yönetimi, Nisan ayının ilk haftası itibari ile 372 milyar dolarlık 150 milyondan daha fazla yardım çeki dağıtıldığını bildirmişti.

Powell’dan yüzde 2’lik hedef vurgusu

Hafta sonu gün içinde CBS televizyonunda yayınlanan “60 Dakika” programına katılım gerçekleştiren Powell, faiz oranlarını yükselmesinden önce enflasyonun ortaya çıkmasını beklemeyi göze alabileceklerini bildirmişti.

Powell, zaman içinde ortalama %2 enflasyon amaçlarını anımsatarak, “Bunu sağladığımızda, faiz oranlarını o zaman yükselteceğiz.” diye konuştu.

Faiz oranlarına ilişkin bir soru üstüne Powell, “Bu yıl faiz oranlarında yükselme yapmamızın olası olmadığını hedefliyorum.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version