Global

TÜFE-ÜFE Makasında 15 Puan Yükseliş Gerçekleşti

Published

on

TÜFE-ÜFE Makasında 15 puan beklenmedik yükseliş gerçekleşti. Mart ayına dair enflasyon verileri üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daha da artığını gösterdi. Datalara göre söz konusu makas 15 puana yükseliş yaşayarak Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı

Enflasyonda yükseliş ivmesi devam ederken maliyet baskılarının sürdürüldüğü görüldü. Bu durum üretim fiyatlarında yüksek düzeyinin gerçekleşmesine ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daha da büyümesine neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 16,2 olurken, üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 31,2 artmaktadır. Böylece üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas 15 puana geldi.

Söz konusu beklenmedik makas kurunun yaşandığı 2018 yılında da hızla artmış ve Eylül 2018’de 26 puanı aşmıştı.

TÜFE-ÜFE Maliyet Baskısı Devam Ediyor

Mart ayının son döneminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında meydana gelen değişiklik sonrasında kurda yükseliş görülmüştü. Ayın sonundaki fiyatlamaların nedeniyle Türk Lirası’nda Mart ayında yüzde 10’a yakın düşüş kaydedilmişti.

Mart ayına ait bilgileri değerlendiren Ekonomist Haluk Bürümcekçi, üretici fiyatlarının yıllık artışının yüzde 31,2’ye yükselmesinin maliyet tarafında baskıların artmaya devam ettiğine işaret ettiği yorumunda bulundu.

Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Mert mart ayı enflasyon sonuçları hakkında yaptığı yorumlarda, döviz kurundan etkilenen kalemlerin şimdiden bir miktar ön plana çıktığını söyledi. Mart ayı enflasyon verilerinde gıda enflasyonunun bir miktar dengeleyici olduğunu aktaran Mert, kur geçişkenliğini yüzde 22, ÜFE’den TÜFE’ye ise yüzde 40-45 geçişkenlik hesapladıklarını açıkladı.

Çekirdek enflasyon 2 yılın zirvesinde

Tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasında makas artarken çekirdek göstergelerdeki yıllık enflasyon da dikkat çekti. Veriler sonucuna göre Mart ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,88 oldu. Böylece  çekirdek enflasyonda 2 yılın en yüksek seviyesi gerçekleşti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version