Global

ABD ve Çin 2020’de Enerjide Erişim Rekoru Kırdı

Published

on

ABD ve Çin 2020’de enerjide erişim rekoru kırdı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) datalarına göre geçtiğimiz sene yenilenebilir enerji kapasitesinde yüksek oranlı Çin ve ABD yatırımları ile ciddi seviyelere yükseldi.

Merkezi Abı Dhabi’de mevcut olan kurum 2020’de kurulan yenilenebilir enerji santrallerinin %82’sini rüzğar ve güneş enerjisinin meydana getidiği, Çin’in yenilenebilir enerji kapasitesini 139 GW çoğaldığını dile getirdi.

IRENA Direktörü Francesco La Camera “2020 zorlayıcı bir dönem olmasına rağmen yenilenebilir enerji için ciddi bir başlangıcı ifade ediyor. Maliyetlerde düşüş yaşanıyor. Enerjide dönüşümün faydaları daha önce hiç bu kadar açıklayıcı olmamıştı” yorumunu yaptı.

Kurum geçtiğimiz ay raporunda karbon emisyonlarının iklim değişikliğine etkilerini yok etmek amacı ile yenilenebilir enerjinin 2050 yılına kadar 10 kat büyümesi veya yıllık 4.4 trilyon dolarlık yatırım lazım olduğunu, hala yapılacak çok şey olduğunu ifade etmişti.

Rapora göre dünyanın en yüksek temiz enerji piyasası ve aynı zamanda atmosferi en fazla kirletme oranına sahip olan ülkesi Çin 2020’de 72 GW rüzgâr gücü kapasitesi, 49 GW güneş enerjisi kapasitesi olarak ekleme yaptı.

ABD’de ise geçtiğimiz yıl 29 GW gücünde yenilenebilir enerji üretimi yapan tesis kurulumu yapıldı. Bu, 2019’un yaklaşık %80 üstünde.

Yine verilere göre yenilenebilir enerji kapasitesi yükselirken Avrupa’da, Kuzey Amerika’da, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde fosil yakıt üretimi de düşüş yaşadı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version