VİOP NEDİR

Viop Temel Terimler

Published

on

Viop Temel Terimler Nedir?

Viop Temel Terimler içinde geçen maddeler;

Türev

Türev ürün özet olarak fiyatı, başka bir varlığın fiyatına bağlaşık olarak belirlenen finansal araçtır.

Opsiyon (Option)

“Option contract” iki yön arasında yapılan ve alıcıya, ödeyeceği belli bir tutar bedelinde, belirli bir vadesi olan bugünden belirlenen fiyat üzerinden seçimli dayanak teşkil eden bir varlığı satın alma veya satma hakkı tanıyan; satıcıya ise alıcının bu sözleşmeden ortaya çıkan hakkını kullanması halinde sözleşmeye dayanak konu edinilen varlığı satma veya alma sorumluluğu getiren sözleşmedir.

Vadeli İşlem (Future)

Vadeli işlem sözleşmesi (futures contract), sözleşmenin muhataplarına, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir varlığı belirlenen gelecek bir tarihte, bugünden üzerinde anlaşılan fiyattan alma veya satma yükümlülüğü doğuran sözleşmedir.

Alım (Call) Opsiyonu

Alım opsiyonu, alıcısına belirli bir vadede veya belirli bir vadeye kadar, önceki bir tarihte belirlenmiş fiyat üstünden, belirli bir miktar ve nitelikteki dayanak varlığı alma hakkını satıcısına ise satma yükümlülüğü doğuran sözleşmelerdir.

Satım (Put) Opsiyonu

Satım opsiyonu, alıcısına belirli bir vadede veya belirli bir vadeye kadar, önceki bir tarihte belirlenmiş fiyat üzerinden, belirli bir tutar ve nitelikteki dayanak varlığı satma hakkını satıcısına ise satın alma yükümlülüğü doğuran sözleşmelerdir.

Viop Temel Terimler Pozisyonları

Kısa Pozisyon

Temelde, kısa konum durumunda ileri bir tarihte teslim edilmek üzere borçlu olma durumunu belirtir. Örnek vermek gerekirse, 2 ay sonra çelik hammadesi ürettiği bir malı teslim etmesi gereken bir tesis, üretiminin maddesi olan çelikte kısa pozisyonda olmaktadır.  Türev piyasalarda ise kısa pozisyon; bir varlığa dayalı sözleşmede net satıcı durumunda olmasıdır.

Uzun Pozisyon

Temelde, ayrıntılı pozisyon ileri bir tarihte alacaklı olma vaziyetini ifade eder. Örnek vermek gerekirse, 3 ay sonra belirli bir miktar Dolar alacağı olan ihracat temelli bir Türk şirketi, USDRTRY kurunda uzun pozisyonda işleme sahiptir.

Dayanak Varlık

Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde belirli vadede alım/satımı olan varlık.

Vade Döngüsü (Cycle)

Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin ne vadelerde açılacağını belli eden döngüdür.

Alış (Bid) Fiyatı

Piyasadaki eşleşmemiş en yüksek fiyatlı alış emri fiyatıdır.

Satış (Ask) Fiyatı

Piyasadaki eşleşmemiş en düşük fiyatlı satış emri fiyatıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version