Global

BDDK Faiz Oranı Risk Ölçümünde Değişiklik

Published

on

BDDK Faiz Oranı Risk Ölçümünde Değişiklik

BDDK bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riskinin ölçümü ile ilgili talimatlarda değişiklik yaptı. BDDK’nin Hesaplarından Dolayı Oluşan Faiz Oranı Riskinin Standart Şok Yönetim ile Ölçülmesine ve Değerlendirilmesi ile ilgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de duyuruldu.

BDDK’nın söz konusu yönetmelikteki güncellemesine göre, yönetmeliğin tanımlar kısmını içeren 3’üncü maddesinin ilk fıkrasına “katılma hesabını tanımlayan bent ilave edildi.

Aynı talimatın 4’üncü maddesinin birinci fıkrası şu şekilde değiştirildi:

“(1) Bankacılık hesaplarından dolayı ortaya çıkan faiz oranı riski ölçünlü rasyosu, faize hassas bankacılık hesaplarında oluşan pozisyonların nakit akışları üstünden Ek-1’de yer alan ihbarname cetveline yerleştirilmesi sonrasında elde edilen net pozisyon tutarlarının pozitif ve negatif standart şok uygulanması sonucunda elde edilen iskonto oranları ile redüksiyon tutarlarının, net pozisyon tutarlarının şok uygulanmamış iskonto oranları ön plana alınarak indirgenmesi sonucunda elde edilen tutarlardan farklarının vadeler ve para birimleri bazında toplamının öz kaynaklara bölünmesi sureti ile beraber hesaplanan rasyolardan banka için en çok zararı oluşturan rasyodur. Bankacılık hesaplarından dolayı ortaya çıkan faiz oranı riski ölçünlü rasyosunun hesaplanma sürecinde, bankacılık hesaplarında yer alan pozisyonlardan katılma hesabı kaynaklı olanlar Kurulca karar verilecek oranda dikkate alınır.”

Yapılan güncellemeye göre söz konusu fıkraya, “Bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riski standart rasyosunun hesaplanmasında, bankacılık hesaplarında yer alan pozisyonlardan iştirak hesabı kaynaklı olanlar Kurulca belirtilecek oranda dikkate alınır.” kısmı ilave edilmiş oldu.

Gün itibari ile yürürlüğe giren yönetmelik hükümlerini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)Başkanı ilerletiyor.

Daha fazla haber için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version