Döviz

Rezerv Varlıkları Swap Payı Şubat’ta Geriledi

Published

on

Rezerv Varlıkları Swap Payı Şubat’ta Gerileme Yaşadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bilgilerine göre resmi rezerv mevcudiyeti Şubat’ta 95,3 milyar dolar seviyesine geriledi. Şubat ayında swap’ların rezervler içindeki hissesi ise %61’e gerileme yaşadı.

Resmi rezerv varlıkları, geçtiğimiz aya göre %0,4 azalma yaşayarak 95,3 milyar dolar geriye gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı uluslararası rezervler ve Döviz akışkanlık gelişmeleri ile ilgili istatistikleri yayımladı.

Buna göre resmi rezervlerde Şubat’ta geriye dönük hareket izlenirken alt kalemler itibari ile, döviz varlıkları geçtiğimiz aya göre %2,1 yükseliş göstererek 53 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları ise %3,4 azalma göstererek 40,7 milyar dolar oldu.

Vadesine 1 yıl veya daha az bir süre kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirtilmiş döviz çıkışları geçtiğimiz aya göre %8,3 yükselme yaparak 30,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu tutarın yaklaşık 25,1 milyar doları anaparadan oluşurken, 5,5 milyar ABD doları ise faizden oluştu.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışında olan bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden dolayı oluşan net döviz ve altın yükümlülükleri 58 milyar dolar düzeyinde olurken, söz konusu tutarın 21,7 milyar doları bir ay vadeli olduğu gözlemlendi.

Hükümlere bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödemesi yapılacak Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden oluştu. Söz konusu mecburiyetler geçtiğimiz aya göre %2,1 yükselerek 49,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version