Global

Türkiye Gündemi Ab Liderler Zirvesinde

Published

on

Türkiye Gündemi Ab Liderler Zirvesinde konuşulacak. 25-26 Mart’ta yapılması hedeflenen AB Liderler Zirvesi’nin başlıca madde gündem maddeleri arasında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilere mali yardım konu başlıkları var

Bu hafta video konuşma yolu ile gerçekleşecek AB Zirvesi’nde Türkiye ile ilişkiler de öne çıkan gündem maddeleri içinde yer alacak.

AB liderleri Doğu Akdeniz’de düşen gerilim, Türkiye’nin buradaki faaliyetlerine aralık vermesi, Yunanistan ile süren istikşafi müzakereler ve BM’nin himayesinde Kıbrıs probleminin ele alınmasından duyduğu sevincini dile getirecek.

Yine eskiz metne göre, video konuşmada liderler Doğu Akdeniz’de AB’nin stratejik yararlarının güvenli bir platformda korunması ve Türkiye ile ilişkilerde iki yanın da çıkarını gözeten olumlu iş birliği ele alınacak.

Son dönemdeki olumlu dinamikleri daha da kuvvetlendirmek için Türkiye ile iş birliğini yükseltmeye yönelik olarak, ortak yararların olduğu alanlarda yeni yöntemler alınacak.

Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, toplum seviyesinde işbirliğinin kuvvetlendirilmesi gibi konular da zirvede ele alınacak başlıca konular içinde.

Zirvede Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin finansmanının sürdürebilmesi için finansal bir çerçeve önerisi sunma planı da olduğu ifade edildi.

Doğu Akdeniz’de gerilimin tekrardan yükselmesi durumunda liderler, yaptırımlar da dahil çeşitli tedbirleri değerlendirebilir.

AB Türkiye ile düzelen ilişkiler sebebi ile TPAO’nun üst düzey yöneticilerine uygulamayı planladığı yaptırımları sonlandırmıştı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version