Ekonomi

Akaryakıtta Yüksek Fiyat Düzeni

Published

on

Akaryakıtta yüksek fiyat düzeni gerçekleşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu akaryakıtta tavan fiyat düzenlemesi yaptı. Tavan fiyat yürütümde 2 ay uygulanacak. EPDK’nın aldığı karara göre İstanbul Anadolu bölgesinde benzinde tavan fiyat 7,08 TL, motorinde ise 6,44 TL şeklinde olacak. Avrupa bölgesinde ise benzinde 7,07 olan tavan fiyat motorinde ise 6,43 TL olarak uygulamada kalacak.

Türkiye’nin tüm şehirlerinde akaryakıt satışlarında yürütümde tavan fiyatlar EPDK tarafından karara bağlanacak.

EPDK Başkanı Yılmaz kararla ile ilgili olarak “Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün devam ettirilebilir ve rekabetçi yapısını savunmak için tavan fiyat kararı aldık. Akaryakıt fiyatlarında 17 ila 20 kuruş indirim uygulanacak. Kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satış gerçekleştiremeyecek” dedi.

Bugün olağanüstü toplanma sürecini gerçekleştiren Kurul; tüketici haklarını korumak, sektörün devam ettirilebilir ve rekabetçi yapısını sürdürmek için, ortaya çıkan kâr oyunlarının yinelenmemesi amacı ile “tavan fiyat” uygulanması kararı aldı. Bu karar ile Türkiye’nin tüm illerinde uygulamaya girecek ve tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek.

3 il için fiyat tutarları şu şekilde;

Şirketler bu tutarlardan daha yüksek fiyatlarda kesinlikle satış gerçekleştiremeyecek. Gerçekleştirilme durumunun tespiti halinde EPDK tarafından hakkında yasal soruşturma başlatılacak ve gerekli idari yaptırımlar gerçekleşecek.

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz daha önce yaptıkları ikazlara rağmen bazı sektör oyuncularının uygulaması gereken adımları uygulamadığını ifade ederek “Devletimiz, eşel mobil sistemi ile üzerine düşeni yaptı fakat ne yazık ki bazı firmalar kâr oyunları ile bu uygulamayı suiistimal etti. Yaptığımız incelemeler sonucunda tüketicimiz ve sektörümüz için en doğru kararı vermiş olduk” dedi.

“Bugün Kurulumuz olağanüstü toplantı gerçekleştirerek hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün devam ettirilebilir ve rekabetçi yapısını savunmak için tavan fiyat uygulaması kararı aldı. Kararımızın sonrasında tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satış işlemi, daha fazla fiyat rekabeti beklentisi içindeyiz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Fakat kimse tavan fiyattan bir kuruş daha pahalı satamayacak”

Akaryakıtta ki Düzenleme 2 Ay Uygulanacak

Enerji piyasalarında serbestliğe büyük ölçüde önem verdiklerini fakat tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün kötüye gitmesine izin vermeyeceklerini bir kez daha tekrarlayan Başkan Yılmaz; “Toptan ve otomasyon satışlarındaki indirimlerin pazarlık gücü olmayan istasyon müşterilerinin üstüne zam olarak geri gelmesine izin vermeyiz. Tüketici grupları arasında çapraz sübvansiyona, serbest piyasanın yapısını tehlikeye atacak manipülasyonlara da asla karşılıksız kalamayız. Hep söyledik; piyasalarımızın sağlıklı işleyişi için kanunla verilmiş yetkilerimizi kullanmaktan geri adım atmadık, çekinmedik. Umut ediyorum ki bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından farkına varılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir” dedi.

Bu geceden itibaren kanuna girecek tavan fiyat uygulaması kapsamında il olarak fiyatlar; EPDK’nın resmi internet sitesinden açıklanacak.

Tavan fiyat uygulaması 2 ay geçerliliğini koruyacak. EPDK; daha önce 2009, 2014 ve 2015 senelerinde olmak üzere üç defa tavan fiyat uygulaması gerçekleştirmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version