Ekonomi

İşsizlik Ocak’ta %12,2, İşsiz İşgücü %29,1

Published

on

İşsizlik Ocak’ta %12,2, İşsiz İşgücü %29,1 verilerini sundu. Türkiye İstatistik Kurumu ilk düzenlenmiş işsizlik verilerini sundu. Buna göre Ocak ayı içinde işsizlik yüzde 12,2 oldu. Mevsim etkisinden temizlenmiş işsizlik ise aynı periyotta yüzde 13,4 olarak kayıt altına alındı. Genç nüfus için işsizlik yüzde 24,7 olurken, tarım dışı işsizlik oranın da ise yüzde 14,2 gibi bir rakama ulaşıldı. Ocak’ta düzeltişmiş veriler içinde yayımlanan atıl işgücü oranı da ise yüzde 29,1 olarak kayıt altına alındı.

Türkiye’de Ocak ayında işsizlik yüzde 12,2’lik orana ulaştı.

Türkiye genelinde 15 ve daha üstü yaştaki kişiler için işsiz sayısı 2021 yılı Ocak ayında geçen aya göre bin kişi azalma yaşayarak 3 milyon 861 bin kişi oldu.

TÜİK’in üç aylık değişkenlik gösteren ortalamalar yerine bağımsız aylık oranlama olarak yayımlaya başladığı bilgilere göre Ocak’ta genç nüfusta işsizlik yüzde 24,7 olarak kayıt altına alındı. Bu grupta çalıştırma oranı 0,5 puan yükselerek yüzde 30,1; işgücüne katılım sağlama oranı ise geçen aya göre 0,2 puan yükselerek yüzde 39,9 seviyesinde gerçekleşti.

Tarım dışı işsizlik ise %14,2 oldu.

Mevsim değişkenliklerinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 43,8’e ulaşırken işgücüne katılım oranı ise yüzde 49,9 olarak kayıt altına alındı.

Mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik oranı Ocak’ta yüzde 13,4 olarak kayıt altına alındı.

İşsizlik Oranları TÜİK’in İşgücü Veri Seti Yayımlamaya Başladı

Aylık olarak yayımlanan bilgilerde atıl işgücü veri seti de yerini aldı. Buna göre döneme bağlı eksik çalıştırma, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşturulan atıl işgücü oranı 2021 yılı Ocak ayında geçen aya göre 0,7 puan yükselerek yüzde 29,1 olarak kaydedildi.

Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin tümleşik oranı yüzde 19,7 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 22,5 kayıt edildi.

İşsizlik Oranlarında İlk Revize Veriler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik verilerinde revizyon düzeni kararı almıştı.

TÜİK daha önce AB ülkelerinin tariflere ve standartlarına entegrasyon kapsamında işgücü istatistiklerinde düzenleme gerçekleştireceğini bildirdi. Yeni bilgi setinin üçer aylık hareketli ortalamalar olarak olmayacağını, aylık tahminlere ilişkin sonuçlar barındıracağı açıklamasını yaparak 12 Nisan’da başlayacağını dile getirmişti.

TÜİK Salı akşamı yayımladığı bir metinde ise “Yürütülen revizyon çalışması öngörülen tarihten önce tamamlanmış olup erteleme gereksinimini ortadan kalkmıştır. Bu neden ile, 10 Mart 2021 tarihinde Kasım-Aralık-Ocak aylarını kapsayan Aralık 2020 dönemi yerine, 2021 Ocak ayı verileri açıklanacaktır” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version