Dolar

Dolar TL’de Süratli Yükselme Geldi

Published

on

Küresel piyasalarda tahvil kazançlarının etkili ilerlemesi, ABD Senatosu’nun teşvik paketini onay alması ile gelen risk iştahını baskı altına alırken, Türk Lirası da yeni haftaya ilk girişte dolar karşısında yüzde 1’in üstünde bir kayıp yaşadı.

Dolar ile TL yeni haftaya risk iştahındaki düşüşü ile beraber hızlı yükselme ile girdi.

Kurda yeni haftanın birinci işlem gününde yüzde 1’i aşan artış ile 7,68 seviyesinin üzeri test edildi.

Küresel piyasalar yönünde S&P 500 vadelilerin yüksekten düşüşe geçtiği, bununla beraber doların da değer kazandığı görüldü. Dolar göstergesinde günlük düşüş ile beraber yüzde 0,5’i gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1,60 düzeyindeki yerini korudu.

Geçen hafta ABD tahvil kazançlarındaki yaşanan yükselmenin etkisi ile kur 7,58’in üstünü görerek Aralık 2020’den bu yana en etkili seviyeye çıkış yapmıştı.

Societe Generale analistleri tahvil kazançlarının gelişen piyasalar üstündeki etkisini değerlenmeye sunduğu raporunda Türkiye’yi; Güney Afrika, Macaristan, Şili ve Kolombiya ile beraber bu kapsamda en kırılgan ülkeler içinde yer aldı.

Türkiye’nin risk primi 338 baz puandan işlem alırken iki yıllık endekste tahvil faizi de yüzde 16,01 seviyesinde bulundu.

Dolar/TL için Ağbal’dan Yeni Fiyat Denge Mesajı

Kurda küresel piyasalardaki evolüsyon nedeni ile yükselme yaşanırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bankanın blog sayfasında yayımlanan yazısında fiyat kararlılığı konuşmasını yineledi. Fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini dile getiren Ağbal ortaya çıkan stratejinin de geçici olmadığını ifade etti. Fiyat istikrarının ön şartı olduğunu ifade eden Ağbal sürekli fiyat istikrarının Türk Lirası’nı hak ettiği değere kavuşmasını sağlayacağını vurguladı.

Ağbal’ın yazısı sonrasında kurda bir gevşeme görünse de, tahvil kazançlarının yükselişi kurun yönünü yine zirveye yöneltmesine sebep oldu.

Dolar/TL Kurunda Dolarizasyon Eğilimi

TCMB’nin geçen hafta açıklamada bulunduğu rakamlar parite etkisinden temizlenmiş Döviz mevduatları bilgisine göre bireylerin döviz yatırımlarında düşüş olmadığını gösterdi.

26 Şubat haftasında ilgili döviz mevduatı bilgileri, bireylerin döviz mevduatlarında düşüş ivmesinin ortaya çıkmadığını işaret etti.

TCMB verilerine göre bu hafta itibari ile yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz yatırımları 2,1 milyar dolar geriye çekildi ve 232,7 milyar olarak gerçekleşti. Manşet veride düşüşün hemen hemen tamamının tüzel kişilerden geldiği izlenildi.

Buna göre 26 Şubat haftası itibari ile manşet veride bireylerin döviz yatırımlarında 4 milyon dolarlık geriye gitme durumu görülürken, tüzel kişilerin döviz mevduatlarında ise 2,05 milyar dolarlık düşüş yaşandığı görüldü.

TCMB’nin bir önceki haftadan itibaren döviz mevduatları verileri içinde yayınladığı parite etkisinden temiz veriye göz atıldığında ise gerçek kişilerin döviz mevduatlarının yükseldiği görüldü.

Bu verilere göre 26 Şubat haftası itibari ile gerçek kişilerin döviz mevduatları 81 milyon dolar yükseldi. Tüzel kişilerin döviz mevduatlarına parite etkisinden arındırılmış bir şekilde bakıldığında ise gerilemesinin 2,16 milyar dolar olduğu izlenildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version