Ekonomi

Tahvil Faizi Ve Dolardaki Yükselme Hızlandı

Published

on

Tahvil faizi ve dolardaki yükselme hızlandı. Aralık ayında pandemi sonrasında en sert düşüş yaşayan tarım dışı istihdam Ocak ayında 49 binlik sınırlı bir yükseliş göstermesinin sonrasında Şubat ayında 187 bin kişi artış beklentisine girmişti. Az önce açıklanan tarım dışı istihdam Şubat’ta 379 bin kişi artışı yakalayarak beklentileri üstünde çıktı ve Ocak rakamı da 166 bine yukarı doğrultuda revize edildi.

Pandemi sürecindeki rekor düşüşün sonrasında 1 milyon üstünde aylık yükseliş gösteren tarım dışı istihdam ilk olarak Eylül’de bu seviye altına gerileme yaptı. Eylül- Ekim döneminde 600 bin üstünde olan veri, Kasım ayında kısıtlamaların artması ile beraber 336 bine geriledi. Aralık ayında ise hizmet sektöründeki sınırlamalar ile 227 bin kişilik düşüş oldu. Ocak ayında beklenilenin ilerleme olmaması için Şubat verisini, sektörün yakın vade durumu için önemli hale sağladı ve 379 bin kişilik yükseliş sektörde hareketlilik olarak görüldü.

Veri setinin önemli bir çeşidi olan saatlik ücretler Şubat ayında ay olarak %0,2 ve yıl olarak %5,3 ile varyasyon göstermezken işsizlik oranı %6,2’ye indi. Pandemi döneminde %14,7’ye yükselen işsizlik oranı Şubat ayındaki düşüş ile Nisan sonrasında en düşük seviyeye gerileme yaşadı.

Gelecek hafta senatoda oylamaya sunulacak olan 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin sektöre canlılık katması beklenirken aşılanmanın da artması ile kademeli olarak kısıtlamaların da kaldırılması beklenti içinde. ABD ekonomisinde önemli paya sahip olan hizmet sektörünün dayanak paketinden alacak oran ve firmalara yapılması beklenen yardımlar sektörün toparlanmasının vadesi için önemli.

Fed Başkanı Powell Konuşması

Fed Başkanı Powell, dünkü konuşmasında bu yıl istihdam sektöründe tam olarak bir iyileşme sürecinin çok zorlu bir durum olduğunu belirterek desteklerin sürmesi gerektiğini yineledi.

Tahvil faizlerindeki yükseliş ile 92,0 seviyesine çıkan ABD Dolar Endeksi, olumlu veri ile beraber son saatte 92,20’ye çıkış yaptı ve 20 Kasım sonrası en yüksek düzeyi gördü. Dolar göstergesindeki yükseliş ile beraber EUR/USD 1,19’un altına inerek 26 Kasım sonrasında en düşük seviyeyi görürken Ons Altın da 1,687$ seviyesine gerileme yaparak 8 Haziran sonrası en düşük seviyeyi yaşadı.

Bugün TCMB Başkanı Ağbal’ın açıklamaları sonrasında 7,4750’ye geriye düşen ancak istihdam öncesi 7,50’den işlem gören USD/TRY verinin sonrasında 7,58’e yükseliş yaptı. ABD 10 Yıllık  tahvil faizi de %1,60’ı aştı ve hem olumlu veri hem enflasyon beklenti düzeyinin artması ile doların da küresel piyasalardaki yükselişi hızlanma aşamasına geçti.

Burada bulunan bilgiler yatırım, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Daha fazla analiz haberi için; https://bugunfinans.com/analizler/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version