Dolar

Baskı Altında Kalan Dolar/TL 7,53 ile Güne Başladı

Published

on

Baskı altında kalan dolar/tl 7,53 seviyelerinde güne başladı. ABD’de Hazine tahvil kazançlarının yükselmesi ile beraber hafta boyunca baskı altında olan dolar/TL, gece geç saatlerde 7,5900 ile 25 Aralık’tan beri bu zamana kadar en yüksek seviyeye ulaşmasından sonra bu sabah 7,53’lü seviyelerden güne başlangıç yaptı.

ABD Hazine tahvil kazançların gece geç saatlerde %1,5’i seviyesini aşarak, dolar endeksi de üç ayın doruğuna çıktı. Dolar ve güvenli liman dolar türü varlıkların getirilerinin çoğalması ile beraber gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetleri gibi riskli varlıklara satış kazandırdı.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın yaptığı dünkü konuşmasında ABD’deki hareketsiz para politikasının süreceğini tekrar dile getirdi. Powell tahvil piyasasındaki satışların hakkında “düzensiz” olmadığını veya uzun vadeli faizlerin Fed’den gelecek karışma durumuna kadar yükselmesine yol açma olasılığın düşük bulduğunu ifade etti. Bu açıklamaların hemen sonrasında ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselme durumu tekrar güç kazandırdı.

Geçen hafta %1,614’e oranlara kadar yükselmesi riskli varlıklarda satış yapmasına sebep olduktan sonra yönünü ters hareket ile aşağıya doğru çevirdi. ABD Hazine tahvil getirisi tekrar %1,5’in üzerine çıkış gerçekleştirdi. Asya piyasalarında %1,584’e kadar yükseldi.

Dolar cinsi varlıkların getirisinin yükselmesi dolara da destek sağladı. Dolar endeksi dün %0,7 yükseliş yaptıktan sonra bu sabah 91,672’de yukarı yönlü hareketini korudu.

TL her ne kadar TCMB’nin ileriki aylarda faiz yükselteceğin beklentisi güçlendiriyor olsa da tahvil getirilerindeki yükselişe paralel değer kayıp yaşamasını sürdürdü.

Dolar İlk Kez 7,59 Seviyesine Geldi

Dolar/TL gece geç saatlerde 25 Aralık’tan beri ilk kez 7,59 seviyesine geldikten sonra saat 08.56 itibari ile 7,5305 / 7,5350’den işlem gördü.

Aynı saatte euro/TL 9,1000 / 9,1200, sepet bazında TL ise 8,2687 / 8,2695 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’de ise tüketici fiyatları enflasyonu Şubat ayında yıllık bazda %15,61 ile 2019 ortasından beri en yüksek zirveye sıçrarken enflasyonun Nisan ayına kadar yükseliş gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ekonomistler enflasyonun Mart ve Nisan aylarında da yukarı yönlü hareket edeceğini dile getirdi. %17 seviyesindeki politika faizine giderek yakınlaşması sebebi ile TCMB’nin faiz artırımı gibi bir politika reaksiyonu göstermesinin gittikçe yakın olabileceğini dile getiriyorlar. Fakat bu beklenti piyasa geneline bağlı değil.

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre gerçek faizin 140 baz puana kadar geri geldiğini ilerideki aylarda bunun daha da düşüşe geçmesini öngörüyorlar. Mevcut enflasyona göre gerçek faizin ayrıca dedolarizasyonu sağlayacak bir düzeyde olup olmadığı da piyasada tartışmalara sebep oluyor.

Bankacılar ayrıca yatırımcıların Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda hacimsiz bir piyasa ile karşı karşıya geldiği için piyasa hareketlerinde sansasyonlara devam edeceğini dile getiriyorlar.

Daha fazla piyasa haberi için; https://bugunfinans.com/category/piyasalar/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version