Ekonomi

JPMorgan, TCMB’den Faiz Tasarrufu Bekliyor

Published

on

TÜİK’in dün açıklamasında bulunduğu Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JPMorgan, TCMB’nin Mart toplantısında faiz artırımına gideceğini belirledi. 2021 sene sonu için enflasyon tahminini de çoğalttı.

TÜİK’in dün açıklamada bulunduğu Şubat ayı enflasyon tutarlarını değerlendirmeye alan JPMorgan, TCMB’nin Mart toplantısında faiz yükseltmesine gideceğini ifade etti. 2021 sene sonu için enflasyon tahminini de çoğalttı.

Şubat ayında senelik bazda çekirdek enflasyonun yüzde 16,2 yükseğe çıkarak beklenmedik bir hareket yaptığını ifade eden JPMorgan, bu şaşırtıcı durum sonrasında, global emtia fiyatlarında devam etmekte olan artışlara da dikkat çekerek 2021 yıl sonu enflasyon beklenti seviyesinin yüzde 10,5’ten yüzde 11,2 seviyesine yükseltti.

Enflasyonda üst seviyeye yönlü sürprizin temel olarak TCMB’nin denetimi altında olmayan etkenlerden kaynaklı olduğunu belirten JP Morgan, “Ancak, yukarı yönlü sürprizlerin ısrarla devam ediyor olması zor kazanılan kredibiliteyi tehlikeye sokabilir. Dahası, emtia fiyatlarında devam eden artış ve faiz oranlarında yükselişin de daha sıkı bir para politikası duruşunu destekliyor. Bunun sonucu olarak, TCMB’den politika faizini Mart toplantısında 100 baz puan artırarak yüzde 18,00’a çıkarmasını bekliyoruz” dedi.

Önümüzdeki 2 hafta süre boyunca piyasa ve fiyat gelişmelerini TCMB’nin kararını etkileyebileceğini ifade eden JPMorgan, global risk iştahının daha da kötüye gitmesi durumunda, daha etkili emtia fiyatlarının ve azalmanın TCMB’yi daha sert bir artırıma zorlayabileceğini belirtti. Risk iştahında toparlanma ve az vadeli fiyat hareketliliklerinde iyileşmenin TCMB’yi daha az veya hiç faiz artırımı yapılmamasına cesaretlendirebileceğini de dile getirdi.

PMorgan, TCMB’nin para politikasını esnekleştirmeye Eylül ayında başlamasını beklemeyi sürdürdüklerini belirtti.

Daha fazla ekonomi haberi için; https://bugunfinans.com/category/ekonomi/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version