Ekonomi

Türkiye’nin Reytinginin Yükselmesi Düşük Olasılık

Published

on

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk lirasının değer kazanmasını, sermaye girişlerinin yaşanmasını sağlayan para politikalarındaki değişimin Türkiye’nin kredisi açısından pozitif bir unsur olduğunu bildirdi. Türkiye’nin kredi notu görünümünün “negatif” olması nedeniyle, görünümün direktman pozitife döndürülmesinin ya da reytinginin yükseltilmesinin  çok düşük bir olasılık olduğu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Londra’daki yönetim merkezi Türkiye’ye dair soruları cevapladı

Moody’s’in açıklamasında, “Para biriminin değer kazanmasına, sermaye girişlerinin yenilenmesine, döviz rezervlerindeki azalışın yavaşlatılmasına  neden olan ve kasım ayından itibaren  devam eden politika değişikliği, net bir pozitif kredi unsurudur.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Daha tutarlı politika çerçevesinin korunduğunu görmemiz gerekiyor. Ayrıca, süren yüksek dolarizasyon seviyesinden görülebileceği gibi, yurtiçi güvenin henüz geri kazanılmamış olduğunu dikkate alıyoruz” ifadesi yer aldı.

Moody’s’in açıklamasında Türkiye’nin kredi notu görünümünün “negatif” olması nedeniyle, görünümün doğrudan  pozitife dönmesinin ya da reytinginin yükseltilmesinin  çok düşük bir olasılık olduğu belirtilirken, gelecek dönemde hangi gelişmelerin Türkiye’nin not görünümünü pozitif yönde etkileyebileceğine dair şu ifadeler kullanıldı:

“Son zamanlardaki daha tutarlı maliye ve para politikalarına geçişin kalıcı olması, enflasyonda düşüşe, para biriminin güçlenmesine ve dolarizasyonda azalmaya yansıması durumunda, derecelendirme görünümü dengelenebilir (durağan görünüm). ABD ve Avrupa Birliği ile gerilimlerde devam eden bir azalma da pozitif olacaktır. Ekonominin yapısal dengesizliklerine cevap veren ve aynı zamanda ülkenin doğasında var olan güçlü yönlerinden yararlanan kararlı bir dizi ekonomik reform, orta vadede yukarı doğru not baskısına yol açabilir.”

Olumlu Büyümeyi Destekleyecek Faktörler

Moody’s, Türk ekonomisinin büyüme görünümüne dair yorumlamasında, “2020’deki güçlü büyüme, önemli ölçüde sürdürülebilir olmadığını düşündüğümüz güçlü kredi genişlemesinden kaynaklandı. Bu yüksek enflasyona da katkı sağladı.” ibaresinde bulundu.

Açıklamada, “Daha güçlü bir küresel büyümenin yaşanması ve yaz aylarından itibaren yabancı turistlerin gelecek olması bu yıl Türkiye ekonomisine bir miktar destek sağlayacak olsa da, büyümeyi ılımlı hale getirecek başka faktörler de var; özellikle çok daha ılımlı kredi büyümesi ve yüksek faiz oranları.” İfadesinde bulunuldu.

24 Şubat’ta Revize Edilmişti

Moody’s’in 24 Şubat 2021’de yayımlanan “Küresel Ekonomik Görünüm” güncelleme raporunda, daha önce kuruluşun Türkiye ekonomisine dair büyüme öngörüleri  2021 için yüzde 3,5’ten yüzde 4’e, 2022 için yüzde 4’ten yüzde 5’e arttırılmıştı.

Moody’s en son 4 Aralık 2020’de Türkiye’nin notuna ve görünüşüne  ilişkin olarak bir takım güncelleme yapılmadığını duyurmuştu.

​​​​​​​Kredi derecelendirme kuruluşu, 11 Eylül 2020’de takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürmüş ve not görünümünü “negatif” olarak belirtmişti.

Moody’s’in reyting takvimine göre Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini 4 Haziran 2021’de yapması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version