Altın

9 Ayın En Düşük Düzeyine Gerileme Yaptı

Published

on

Ons Altın, Enflasyon Ve Faiz Fiyatlanmaları İle  9 Ayın En Düşük Düzeyine Gerileme Yaptı. ABD’de pandemi’nin oluşturduğu ekonomi kayıplarını engellemek adına tasarlanan 1,9 trilyonluk tavsiye paketi bu hafta meclisten geçiş yaptı ve 2 hafta süresince senatoda oylamaya sunulacak. Pakette doğruca yardımlar ve işsizlik tahsisatlar ile çalışma zamanı ödenekleri ön plana çıkıyor. Kamunun gelir kayıp düzeyini azaltmak adına hazırlanan bu tasarının bir diğer amaçlarından biri de harcamalardaki aksaklıkların minimum düzeye indirilmesi. Hane halkı gereksinimlerini karşılayacak hem de bu giderler ile çar da dönüş yapmış olacak. Bu noktada isteklerin yaşanmasıyla yükselme ile birlikte maliyetlerdeki yükseliş ile gıda fiyatlarındaki çoğalışın ABD’de enflasyonu arttırması hedefleniyor.

Ocak ayının başlarında bu beklentiler ABD tahvil faizlerinin yükselişe geçmesine sebep oldu ve 10 yıllık faiz %1’i geçmiş bulundu. Son haftalar içinde ise bu taraftaki fiyatlamalar yükseldi ve faiz de %1,6 oldu. Tahvil faizlerindeki yükseliş sebebi ile ons altın son 9 ayın en düşük düzeye gerileme gerçekleştirdi. Fiyattaki düşüşte yalnızca tahvil etkisi bulunmuyor, bunun yanı sıra altın talebinin geçen senelere göre düşmesi, risk iştahı sebebi ile alım işlemlerinin daha çok GOP’lar ve hisseler üstünde olması da fiyatları tahakküm altına alıyor.

2021’e 1.900 dolar düzeyinde başlangıç yapan ve fiyat ile ilk günlerdeki hızlı yükselmenin sonrasında yönünü aşağı doğru yöneltti. Bugün gün içinde ilk ilk çeyreğinde 1.707 dolar seviyesine geri dönüş yaparak 17 Haziran sonrası en düşük düzeyi görüldü. Gün içindeki temel dip seviyeden akışın toparlanma ile fiyat son vakitte 1.730 dolar düzeyinden işlem görüyor, fakat yıl başı itibari iel kaybı %9.

Kısa vadede eksilmesini süratlendiren ons altında enflasyon fiyatlamalarının etki düzeyini devam ettirmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise onstaki kayıp düzeyi ile birlikte dün USD/TRY kur seviyesinin de geri %3’e yakın adım atmasıyla gram altın 400 TL tabanını tekrar denedi. Geçmiş haftalarda %3,5 primlenmesini yapan gram altın bu hafta %1,4 düşüş yaşadı. Günlük bazda 400 TL’nin denenmesi üzerine 407 TL’den işlem yapan fiyatta 423 TL – 425 TL aralığı direnç bölgesi olarak izlenimi sergilenirken 19 Şubat’ta test edilen 395 TL ise en yakın düzeyde olan destek oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version